Kim Dzsong Un a kétoldalú kapcsolatok bővítését javasolta Hanoiban

Az észak-koreai-vietnami együttműködés sokrétű bővítését és a kétoldalú kapcsolatok új szintre emelését javasolta Kim Dzsong Un észak-koreai vezető Nguyen Phu Trong vietnami elnökkel folytatott tárgyalásain Hanoiban.

A phenjani hatalom szócsövének számító hírügynökség kettejük előző napi tárgyalásairól számolt be. Kim Dzsong Un azt az álláspontot képviselte, hogy a pártközi és az államközi kapcsolatok révén normalizálni kell a két ország együttműködését minden téren, beleértve a gazdaságot, a tudományt, a sportot, a kultúrát és egyéb területeket is, és új szintre kell emelni a kétoldalú kapcsolatokat.

Ez az országunk megingathatatlan álláspontja, és pártunknak folytatnia kell nemzedékeken át a baráti kapcsolatok ápolását a két ország és a két párt között – idézte Kim Dzsong Un szavait a KCNA.

Az észak-koreai vezető kedd óta tartózkodott Hanoiban, ahol másnap és harmadnap tárgyalásokat folytatott Donald Trump amerikai elnökkel. A maratoni megbeszélések után nem írtak alá semmilyen megállapodást, közös nyilatkozatot se tettek, a washingtoni és a phenjani vezetők pedig egymástól eltérően magyarázták a kudarc okát, azt, hogy miért nem sikerült előrelépni a Koreai-félsziget atommentesítésében és az Észak-Korea elleni szankció feloldásában.

Kim Dzsong Un pénteken hivatalos kétoldalú tárgyalásokat folytatott Hanoiban a vietnami vezetőkkel, köztük Nguyen Phu Trong elnökkel, majd szombaton felkereste az első vietnami elnök, Ho Si Minh mauzóleumát, virágokat helyezett el a háborúban elesett katonák emlékművénél.

Az észak-koreai vezető szombaton a Hanoitól 170 kilométerre északkeletre fekvő, a kínai határon lévő, Dong Dang városba utazott, ahol a vasútállomáson felszállt arra a páncélvonatra, amellyel a hét elején érkezett. Vietnamot elhagyva, Kínán keresztül az észak-koreai fővárosba, Phenjanba utazott. Az út mintegy három napig tart majd.

Észak-koreai vezető legutóbb 55 évvel ezelőtt járt Hanoiban. Kim Dzson Un nagyapja, Kim Ir Szen államalapító történelmi útját ismételte meg azzal, hogy páncélvonatán megtette a 4,1 ezer kilométeres utat Phenjan és Hanoi között.