Idén még nem nyit meg a Sorsok Háza

A kormány 2019-es átadást jelentett be, de Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija nehezen tudja elképzelni, hogy így lesz — írja a Népszava.

Ezen a héten Köves Slomóval, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbijával tárgyalt Paul Shapiro, a washingtoni Holokauszt Múzeum képviselője. A téma az EMIH tulajdonába adott Sorsok Háza, az évek óta üresen álló józsefvárosi emlékközpont volt.

A találkozó ténye önmagában is figyelmet érdemel. A befolyásos amerikai intézmény ugyanis keményen bírálta a fideszes kormány emlékezetpolitikáját, tiltakozott a Sorsok Háza korábbi tervei ellen, mely állítólag a vészkorszakért viselt magyar állami felelősséget elhallgatta volna, vagy nem a valóságnak megfelelően mutatta volna be.

A washingtoni múzeum pár hónapja felszólította a magyar kormányt, hogy tartsa be a nemzetközi szervezetek felé tett 2015-ös vállalását, jelesül azt, hogy Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója nem vesz részt a Sorsok Házában rendezendő kiállítás létrehozásában.

Paul Shapiro látogatása azt jelzi a Népszava szerint, hogy valóban új koncepció formálódik, amelynek már nem Schmidt Mária a gazdája. Köves Slomó igyekszik a nemzetközi szakmai közvélemény támogatását elnyerni. Hírek szerint Eric Jack Pickles, a brit Holokauszt Emlékbizottság vezetője is Budapesten egyeztet majd a Sorsok Házáról és “mintha a Jad Vasem ellenállása is csökkenne” – a lap megfogalmazása szerint.

Mint ismeretes, Orbán Viktor miniszterelnök két ízben is találkozott a közelmúltban az izraeli miniszterelnökkel és kifejezésre juttatta, hogy szeretné elkerülni a „régi problémák” megismétlődését. Netanjahu miniszterelnöki hivatala később hangsúlyozta, hogy az izraeli kormány csak akkor járul hozzá az emlékközpont megnyitásához, ha annak narratívája egybevág az általánosan elfogadott történelemszemlélettel.

Történész szakértők és Köves Slomó is úgy gondolják, nem nyithat meg idén a múzeum. Mint Köves fogalmazott:

Nehezen tudom elképzelni, hogy ebben az évben megnyílik a Sorsok Háza. A magyar kormány, csakúgy, mint a projekt kialakításában résztvevő többi szereplő célja, hogy egy a ma nyelvén szóló, széles rétegeket megszólító, intellektuálisan és emocionálisan egyaránt megérintő és hiteles kiállítási anyag jöjjön létre. Ennek a kidolgozása időt igényel.