Elkeseredett harcot vív a Munkáspárt antiszemitizmusával egyik utolsó zsidó képviselőjük

„Maradok a Munkáspárt tagja és harcolni fogok az antiszemitizmus ellen az Egyesült Királyságban” — ígérte Ruth Smeeth brit parlamenti képviselőnő a Times of Israel cikke szerint.

Smeeth szerint a kérdést, miszerint intézményesen antiszemita-e a Munkáspárt, egy belülről indított vizsgálatban kell tisztázni. A 2015 óta parlamenti képviselőként tevékenykedő Smeeth, aki maga is zsidó, hiányolja Jeremy Corbynból a zsidőgyűlölet párton belüli elfojtására való hajlandóságot. Véleménye szerint a Munkáspárt létezése nem legitim, amennyiben nem tesz eleget az antiszemita gyűlölet felszámolásának.

Ruth Smeeth. Forrás: House of Commons.

Egy a Times of Israel számára adott őszinte interjúban Smeeth megosztotta, hogy szintén zsidó származású Luciana Berger képviselőtársa február közepén történt felmondása teljesen összetörte őt: kirekesztve és elkseredettnek érzi magát. Ugyan nem követné a frissen létrehozott Független Csoport létrehozóit, de ragaszkodik a korlátlan és szabad harchoz a párton belüli antiszemitizmus ellen.

„Sose féltem felvenni a kesztyűt. Ezúttal sem fogok kitáncolni. Ez a Munkáspárt eddigi legnagyobb belső harca, a szívéért és lelkéért folytatott harc.”

Berger állítására reagálva, miszerint a Munkáspárt intézményesen antiszemita, hozzáteszi:

Úgy gondolom, jogi értelemben úgy tűnhet mintha antiszemita lenne a Munkáspárt. Nem esik jól, de teljes elkeseredésemmel ezt kell mondanom. Nem hívtam intézményesen antiszemitának a pártunkat, ezt egy nagyon alapos belső vizsgálat eredményeként kell bizonyítanunk. Ellenben a saját szemszögem szerint, ha egy zsidó kényelmetlenül érzi magát a párttalálkozón, legyen az ország bármely pontján ez a találkozó, akkor a Munkáspárton belül megoldandó problémák vannak — akár van rá jogi magyarázatunk, akár nincs.

A héten tartják a londoni városi rendőrség intézményen belüli rasszizmusát vizsgáló jelentés huszadik évfordulóját, mely bizonyította, hogy 1993-ban egy fekete fiatal rendőrségi túlkapás áldozatává vált. A vizsgálatokán bevezették és törvénybe folglalték az „intézményes rasszizmus” kifejezést.

Baloldali antiszemiták: Corbyn megalázó veresége

A kizárt képviselő szerint korábban túl megengedők voltak, és most csak szókimondóan beszélnek a tényekről.