Izraeli televízió: vádat emelhetnek ma Netanjahu ellen

Avichaj Mandelblit főügyész három ügyben emelhet vádat az izraeli miniszterelnök ellen.

Izraeli televíziók szerda esti riportjai szerint Avichaj Mandelblit izraeli főügyész meghozta döntését Benjamin Netanjahu miniszterelnök korrupciós ügyeivel kapcsolatban. A 12-es és a 13-as csatorna szerint bejelentését február 28-án, azaz ma hozhatja meg — foglalta össze az ujkelet.live.

Netanjahuval szemben három ügyben indítottak vizsgálatot: ezek Arnon Milchan izraeli-amerikai filmmágnás és James Packer ausztrál üzletemberektől való ajándékok elfogadása (összegük közel 1 millió sékel); kedvezőbb sajtóhírekkel kapcsolatos tárgyalások folytatása Arnon Mozesszel, a Jediot Aharonot izraeli lap kiadójával; illetve Walla hírportált nagyrészt birtokló Saul Elovics szabályozási kedvezményekkel való megnyerése.

Izraeliek egy 2017-es, Mandelblit-ellenes tüntetésen. Forrás: Oren Rozen.

A televíziós riportok szerint Mandelblit az első két esetben bizalommal való visszaélés, illetve vesztegetés vádját emelheti Netanjahu ellen.

Az izraeli törvények egyébként nem kötelezik a miniszterelnököt, hogy lemondjon, amennyiben vádat emelnek ellene. Netanjahu maga is kijelentette, hogy ebben az esetben nem fog lemondani, illetve nyilatkozatot adott ki, miszerint a „vesztegetési vádak nevetségesek”.

A főügyész megtiltja Netanjahunak, hogy katonákkal fotózkodjon

A választási törvény tiltja olyan képek használatát, amelyek azt sugallhatják, hogy az Izraeli Hadsereg egy adott jelöltet támogat.