A főügyész megtiltja Netanjahunak, hogy katonákkal fotózkodjon

Mandelblit álláspontja az, hogy a katonákkal való képek használata tilos Netanjahu privát Facebook és Twitter fiókján, csak hivatalos helyeken megengedett. A választási törvény tiltja olyan képek használatát, amelyek azt sugallhatják, hogy az Izraeli Hadsereg egy adott jelöltet támogat.

Avihaj Mandelblit főügyész – a Munkapárt (Haavoda) petíciójára reflektálva – várhatóan megtiltja a Likudnak, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök izraeli katonákkal készült képeit közzétegye a választásokig.

A múltban a Likud többször is felhasználta Netanjahu katonákkal készült képeit, pedig a választási törvény megtiltja ezt a fajta propagandát, amely azt a benyomást keltheti, hogy az IDF egy bizonyos jelöltet támogat.

A főügyész álláspontja szerint tilos a katonákkal együtt készült képek használata a személyes politikai platformokon: Netanjahu Facebook-oldalán (melyet 2,3 millió felhasználó követ) és Twitter-fiókján (1,5 millió követő), de nincs tiltás arra vonatkozóan, hogy hivatalos platformokon, mint például Izrael miniszterelnökének hivatalos Facebook-fiókján (1,2 millió követő) és Twitter-oldalán használják ezeket a fotókat.

A Munkapárt állítása szerint Netanjahu katonákkal való gyakori fényképezkedése tudatosan félrevezeti a választókat, és cinikus módon politikailag kihasználja az Izraeli Hadsereg katonáit, azt a látszatot keltve, hogy az IDF része a Likud választási kampányának. A beadványra válaszul a Likud közölte, hogy „olyan képek jelentek meg, amelyeknek hírértéke van, informatív jellegűek, és amelyek fontos érdekeket szolgálnak, mint például a nyilvánosság tájékoztatáshoz való joga.”

Forrás »