Spiegel: kisebb vagyonnal hagyta el Németországot szeptember 11 elsőszámú elítéltje

Több ezer euró szabálytalanul kiutalt fizetéssel távozott Németországból  Munir el-Motaszadek, akit büntetése letöltése után, tavaly ősszel szállítottak vissza hazájába, Marokkóba.

A Spiegel Online német hírportál értesülése szerint el-Motaszadek egy nagyjából hétezer euró (2,2 millió forint) készpénzt tartalmazó borítékot kapott a Hamburg Fulhsbüttel nevű negyedében működő börtönben, amikor tavaly októberben elbocsátották.

Foto:TWN

A borítékban az elítélt havi 30 eurós zsebpénzéből és a börtönben végzett munkája után járó fizetésből megtakarított összeg volt.

Kifizetése „több mint kínos”, azt jelzi, hogy a büntetés-végrehajtási intézetben nem jutott eszébe senkinek megvizsgálni, hogy szabad-e pénzt adni terroristák segítőinek

– írta a Spiegel Online, rámutatva, hogy a terrorizmus finanszírozásának tiltásáról szóló szabályok szerint ez tilos.

Hozzátették, hogy a hamburgi ügyészség eljárást indított a börtön vezetősége ellen.

Munir el-Motaszadeket tavaly október 15-én toloncolták ki az országból. A megbilincselt, bekötött szemű férfit a szövetségi rendőrség egy különleges bevetési egysége Hamburgból helikopterrel Frankfurtba szállította, onnan pedig repülővel a marokkói Casablancába.

A szövetségi legfőbb ügyészség még augusztusban jelentette be, hogy a terroristát a 15 év szabadságvesztés büntetésének vége előtt néhány héttel, november helyett október közepén kiengedik a börtönből, de azonnali hatállyal vissza is toloncolják a hazájába és megtiltják, hogy 90 éves kora előtt visszatérjen Németországba.

El-Motaszadek a szeptember 11-i támadásokkal kapcsolatos perek első elítéltje. A 15 év szigorított börtönbüntetést 2003-ban rótták ki rá, amiért részt vett az eltérített utasszállító repülőgépekkel végrehajtott, 3066 ember halálát okozó merényletek előkészítésében.

A támadásokat az al-Kaida nemzetközi iszlamista terrorszervezet egy hamburgi sejtje hajtotta végre. A 44 éves marokkói férfit a sejt alapítói között tartják számon.

Munir el-Motaszadek 1993 óta élt Németországban, és 1995 óta lakott Hamburgban, ahol tanulmányokat folytatott a műszaki egyetemen. Az al-Kaidával legkésőbb 2000-ben került kapcsolatba, és megjárta a terrorszervezet egyik afganisztáni kiképzőtáborát.