MTA: a kutatóhálózat maradjon az Akadémiánál

A kutatóhálózat maradjon az MTA égisze alatt a függetlenség és szakmai minőség érdekében – nyilatkozta a tudományos társaság. 

Keddi ülésén ezeket a fő szempontokat fogalmazta meg a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöksége. A testület erről közleményben adott értesítést. Mint fogalmaztak, a kiemelkedő teljesítményű, modernizált kutatóhálozat irányító testületében a jövőben is legyen többsége a tudományos közösségnek.

Ehhez ragaszkodni fognak az intézmény jövőjéről szóló tárgyalásokon is. Mint ismert, két héttel ezelőtt az MTA arra kérte a működésüket finanszírozó Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vezetését, hogy biztosítsa az akadémiai kutatóhelyek törvényben garantált alapfinanszírozását. Erre azért volt szükség, mert az MTA dolgozói szerint a kormány megszorító intézkedéssel olyan előnytelen versenyhelyzetet teremtene számukra, amelynek következményei szétesését eredményeznek, sőt, felszámolják az MTA autonómiáját.

Az MTA írásos formában várja az ITM miniszterétől az MTA kutatóintézet-hálózat átalakítására vonatkozó álláspontjának kifejtését, annak szakmai, jogi- és gazdasági indokolását, ilyet ugyanis a mai napig nem kaptak – olvasható a keddi tájékoztatóban, amely szerint az Elnökség csak abban az esetben látja intézményük függetlenségének biztosítását, ha a kutatóintézet-hálózat az MTA égisze alatt marad és az irányító testületben a tudományos közösség jelentős többséggel rendelkezik, továbbá ha a szakmai minőség biztosítása érdekében időközönként nemzetközi szakértők bevonásával átvilágítást végeznek.

Azt is szeretnék, hogy az MTA költségvetési fejezetben önálló jogi személyként jöjjön létre a kutatóhálózatot összefogó szervezet, és ne pályázatokon vagy a miniszter jóindulatán múljon, hogy hozzájutnak-e a forrásokhoz.