Kövér Etiópiában: segítjük az üldözött keresztényeket

A házelnök elismerését fejezte ki az etióp államnak azért, amit az afrikai országban tartózkodó csaknem egymillió menekült ellátásáért tesz.

Kövér László vendéglátója Tagesse Chaffo etióp házelnök volt, de a politikust fogadta Szahle-Vork Zevde asszony, az Etióp Demokratikus Szövetségi Köztársaság elnöke és Mathiasz pátriárka, az Etióp Ortodox Tewahedo Egyház feje, továbbá Thomas Kwesi Quartey, az Afrikai Unió Bizottságának alelnöke is.

Etiópia számára hatalmas kihívást, hogy a második legnagyobb afrikai befogadó országként menekültek tömegei számára biztosítson lehetőséget az emberhez méltó életre – mondta Kövér Chaffónak hozzátéve, hogy Magyarország erejéhez mérten az etióp menekültügyi erőfeszítéseket támogatni kívánja a Hungary Helps program révén, amely a humanitárius segítségnyújtás mellett a keresztény közösségek támogatására, üldözött vagy diszkriminált keresztény csoportok megsegítésére összpontosít.

A keresztény üldözöttek megsegítése volt a fő témája Kövér László és az Etióp Ortodox Tewahedo Egyház feje, Mathias pátriárka találkozójának. A magyar házelnök elmondta, hogy Az Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program Megvalósításáért Felelős Államtitkárság révén a magyar kormány anyagi támogatást kíván nyújtani a Tigré szövetségi államban, négy menekülttáborban élő mintegy 60 ezer eritreai és dél-szudáni keresztény menekült ellátásához, ami az etióp ortodox egyház szakmai felügyeletével valósulhatna meg.