Igazságos határrendezést ígért az araboknak Kushner

Határrendezés reális, igazságos keretek között – ez az alapja az amerikai béketervnek. Izraelben nem örültek Kushner szavainak. 

„Nagyon részletes tervvel készülünk megoldani a határok kérdését. Amennyiben ez sikerülni fog, és a fenyegetettség helyett békét tudunk teremteni, akkor garantálni tudjuk az emberek szabadságát”

– fogalmazott Donald Trump amerikai elnök Közel-Kelet különmegbízottja egy arab televíziós társaságnak adott hét eleji interjújában.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, Jared Kushner ezekben a napokban hat arab országot érintő lobbikörúton vesz részt, amelynek elsődleges célja az, hogy tesztelje a térség meghatározó szereplőivel az amerikaiak régióra kidolgozott béketervének részleteit.

MTI/EPA/Abir Szultan

Erről Kushner a Sky News Arabia munkatársainak azt mondta, hogy több mint két éve dolgoznak a megoldáson azért, hogy olyan tervvel álljanak a világ elé – tervek szerint még idén tavasszal -, amely reális és igazságos, és jobb életet teremt majd a térség lakosai számára.

Trump vejeként – és az elnök meglehetősen népszerű Ivanka nevű lányának zsidó hitű férjeként – Kushner régóta folyamatos figyelem központjában áll. Elsősorban belpolitikai támadások sodrában, hiszen sokak szerint apósa egyik legbefolyásosabb tanácsadója lett mára a Fehér Házban – többek szerint nem csak a zsidó-arab konfliktus rendezését tekintve.

Mostani útjának első állomásán Abu Dhabiban Kushner arról beszélt, hogy az amerikaiak négy alapelv mentén dolgozták ki béketervüket: szabadság megteremtése, lehetőségek biztosítása, az emberi méltóság visszaállítása és a mindent megalapozó biztonság feltételrendszerének kidolgozása.

„Azt próbáltuk megfejteni, hogy vajon mi tartja vissza a palesztinokat abban, hogy elérjék a teljes potenciáljukat, és mi tartja vissza az izraelieknek abban, hogy teljesen beilleszkedjenek a régióba?”

– fogalmazott a béketerv kidolgozásának amerikai főfelelőse, aki szerint Trump kormánya Gáza illetve Ciszjordánia területeit egy olyan palesztin vezetéssel képzeli el, amelynek kormányában az emberek azt látják, hogy értük dolgoznak és nem pedig korrupciós ügyletekben vesznek részt.

MTI/PAP/Leszek Szymanski

Kushnerék béketervéről sejthető, hiszen cikkeztek már róla, hogy az egyfajta közös üzleti érdekszövetség alapjainak manifesztuma is. Apósa üzletpolitikai technikájával is élve elsősorban olyan módon szeretne lobbizni az araboknál, amely azok számára gazdasági haszont hozhat.

Ahogy azt például a Vanityfair megírta, ilyen lehet például számos nemzetközi gazdasági beruházást ösztönző kísérlet, amelyet direkt irányítanának Ciszjordánia vagy a Gáza övezet területeire. Sőt, Jordánia, Egyiptom és Libanon is közvetlenül hasznot remélhetne mindebből.

Az arab médiumnak nyilatkozó amerikai képviselőt természetesen Iránról is faggatták. Kushner szerint az iszlám állam jelenti ma az egyetlen valós veszélyt a térség biztonságára.

Mint mondta, Teherán ügynökök segítségével szponzorálja a terroristákat, amivel folyamatosan csökkentik a régió gazdasági lehetőségeit és növelik a menekültekkel kapcsolatos kihívásokat.

Kushner nyilatkozata nehézágyúként csapott bele az izraeli belpolitikai választási kampányába. Naftali Bennett, a közelmúltban alakult Új Jobboldal vezetője szerint az amerikaiak Palesztin állam létrehozásán dolgoznak, amelyet az április 9-i választások után fognak prezentálni – természetesen Netanjahu közreműködésével.

A miniszterelnök Likud pártja reagálásában azzal vádolta Bennett-et, hogy hamis rágalmakkal próbálnak szavazatot gyűjteni a Likudtól.

A közelmúltban nemzetközi felháborodást keltő összefogás, a nacionalista-kahanista Zsidó Otthon-Nemzeti Unió-Otzma Jehudit formáció szerint Trump „évszázad terve” propozíciója csak ismétli a már korábban elbukott paradigmát, amelyek eddig már több mint 1000 halottat hozott, és rakétatámadások ezreit okozta Izraelben.

A béketerv, mint egy „veszélyes kaland” az ország puszta létezésére is fenyegetéssel lehet – tették hozzá a cionisták.

A baloldali Munkáspárt ellenben üdvözölte az amerikai tervekről kiderült részleteket. Avi Gabbaj elnök szerint Izrael érdeke az a fajta kettős állam létrehozása, rendezett határokkal, ahol a palesztinok és a zsidó emberek érdekei is érvényesülhet.