Baráti Trump-Kim csúcstalálkozó: lesz nukleáris leszerelés?

Barátjának nevezte Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt Donald Trump amerikai elnök egy Twitter-bejegyzésében, hozzátéve, hogy hatalmas lehetőség előtt áll Észak-Korea, ha végrehajtja a nukleáris leszerelést.

Az amerikai elnök az észak-vietnami Hanoiból, az újabb vezetői szintű amerikai-észak-koreai csúcstalálkozó helyszínéről azt írta: a történelemben szinte páratlan lehetőség előtt áll Észak-Korea. A Reuters brit hírügynökség megjegyezte: az a legnagyobb kérdés, hogy a vietnami csúcson a kedélyeskedésen és a bókoláson túl Trumpnak és Kimnek sikerül-e előrelépést elérnie az észak-koreai atommentesítésben, amelynek folyamata tavaly nyáron megakadt.

A júniusban megrendezett első, szingapúri történelmi találkozó mindössze egy rengeteg bizonytalanságot tartalmazó, általános nyilatkozatot eredményezett a denuklearizációról, azaz a koreai atomprogram feladásáról. Ezért sokan konkrét lépések megfogalmazását várják a mostani, második alkalomtól a The Times of Israel elemzése szerint.

Kim és Trump a tavaly nyári szingapúri találkozón Fotó: Wikipedia/Dan Scavino Jr.

Magát a csúcstalálkozót titokzatosság homálya övezi, hivatalos nyilatkozat mind ez idáig amerikai részről sem hangzott el az eseménnyel kapcsolatban. A két vezető szerdán nem hivatalos vacsorán találkozik, mielőtt csütörtökön megkezdené a hivatalos tárgyalásokat.

Trump egyelőre nem válaszolt újságírói kérdésekre, de a szokásos Twitter-üzeneteiben bizakodónak mutatkozott. „A teljes denuklearizálással Észak-Korea gyorsan gazdasági erőművé válik” – közölte Trump. – „Enélkül viszont csak még több várható a megszokottból”.

A két karizmatikus vezető közötti kapcsolatok drámai fordulaton mentek keresztül, a személyes sértésektől és az egymás elpusztításával való fenyegetődzésektől végül egészen addig jutottak, hogy Trump kijelentette, „szerelembe estek” egymással Kimmel a levélváltások során.

Mindazonáltal számos Korea-szakértő megkérdőjelezte a szingapúri csúcstalálkozó eredményeit, és olyan politikai színháznak nevezték a korábbi eseményt, amely nem tudott konkrét ütemtervet készíteni a leszerelésről, ezért – nem meglepő módon – most azt hangsúlyozzák, hogy a hanoi találkozónak kézzel fogható eredményeket kell felmutatnia.

Jóllehet megalapozottnak tűnnek azok a megállapítások, melyek arra hívják fel a figyelmet, hogy a diplomáciai előrehaladás lehetősége nagy valószínűséggel nem marad fenn hosszabb távon, úgy tűnt, Trump már a csúcstalálkozó előkészítésekor csökkenteni próbálja az Egyesült Államok elvárásait Phenjan felé, mondván: nincs szükség a sietségre a teljes észak-koreai leszerelést illetően mindaddig, amíg a rakéta és a nukleáris tesztek szünetelnek.