Netanjahu-nélküli Likuddal állnának össze az izraeli liberálisok

Jair Lapid megerősítette: Beni Ganc pártjával együtt arra készülnek, hogy a jelenlegi konzervatív párttal hozzanak létre koalíciót.

A centrista liberális párt vezetője megerősítette a The Jerusalem Post értesülését, amely szerint Beni Ganc volt vezérkari főnök pártjával (Izrael Ereje) közös „kék-fehér” szövetségük választási győzelem esetén meghívná a Likudot egy „cionista nemzeti egységkormány” létrehozására.

Mint arról beszámoltunk, friss adatok szerint a jobboldali-vallásos pártok 62, míg a baloldali és az arab pártok összefogás esetén 58 mandátumra számíthatnak az áprilisi választásokon.

Ganc és Lapid centrista szövetségének 36, a jobboldali kormánypártnak, a Likudnak pedig 31 széket jósol a felmérés, azonban továbbra is a jobboldali blokk a legesélyesebb a többségi koalíció összehozására, mivel a baloldali és az arab pártok közös nevezőre jutása nem túl valószínű.

A lap információja szerint Jair Lapid még a pártfúzió előtt felvetette, hogy győzelme esetén a Likuddal kormányozna, hiszen ha a Likud veszít, Netanjahu nyilván lemondana a párt éléről, az utódlásáért harcolók pedig szívesen kapnának fontos kormányzati posztokat.