Az Amnesty leállíttatná az Izraelnek küldött fegyverszállítmányokat

Az erőszak fokozására bátorította az elkövetőket a világ dermesztő közönye az észak-afrikai és közel-keleti jogsértésekkel kapcsolatban – olvasható az Amnesty International (AI) jogvédő szervezet kedden Bejrútban kiadott éves jelentésében, amely több térségbeli országra külön is kitér. A szervezet leállíttatná az Izraelnek küldött fegyverszállítmányokat is.

A dokumentum szerint jelentősen erősödött a térség kormányainak erőszakos fellépése a velük szemben kritikus civil társadalommal szemben. „A térségben a hatóságok önkényesen tartanak fogva embereket, a tüntetőkkel szemben pedig aránytalan erőszakot alkalmaznak” – áll a jelentésben.

Az összefoglaló külön kitér a szaúd-arábiai ellenzéki újságíró, Dzsamál Hasogdzsi ügyére, akit az isztambuli szaúdi főkonzulátuson brutálisan meggyilkoltak. Rijád kezdetben tagadta Hasogdzsi halálát, majd – nemzetközi nyomásra – beismerte, hogy a konzulátuson meghalt. Noha az ügyben többen bíróság elé álltak, sokan Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörököst tartják a felbujtónak, az AI szerint pedig egyáltalán nem biztosított a valódi felelősök megbüntetése.

A szervezet felszólít továbbá minden érintett országot, azonnal állítsa le az Izraelnek küldött fegyverszállítmányokat, illetve fejezze be a fegyverüzleteket a jemeni polgárháborúban harcoló felekkel is.

Hasogdzsi nemzetközi port kavart ügye után több ország, a többi közt Dánia és Németország is felfüggesztette Rijáddal való fegyverüzleteit, de Rijád fő szövetségesei, mint például az Egyesült Államok és Nagy-Britannia nem követte a példát – teszi hozzá a jelentés, kitérve Szaúd-Arábiának a jemeni polgárháborúban vállalt katonai szerepvállalására.

Az AI Iránt is élesen bírálja. Az iszlám köztársaságban – nagyrészt az országban kialakult gazdasági nehézségek miatt – számosan vonultak az utcára, a jelentés pedig kiemeli a hatóságoknak a fegyvertelen tüntetőkkel szemben alkalmazott aránytalan és erőszakos fellépését.

A dokumentum megemlíti Algériát is, ahol napok óta zajlanak a tüntetések Abdel-Azíz Buteflika elnök ellen, aki az ötödik elnöki mandátumáért akar indulni az áprilisra kitűzött választáson: „A hatóságok gyakorlatilag nem engedélyezik a megmozdulásokat a fővárosban, több esetben pedig erőszakosan oszlattak szét tüntetéseket” – áll a dokumentumban.

A dokumentum elítéli a Szíriában, Líbiában és Jemenben elkövetett atrocitásokat is, háborús bűncselekményeknek nevezve őket, és kitért a Gázában és Ciszjordániában hetente kiújuló tüntetéseket is, amelyek során több mint 195 palesztin, köztük 41 gyerek vesztette életét.

A dokumentum néhány, az észak-afrikai országokban nőkkel kapcsolatos intézkedést pozitívnak értékelt. Méltatja azt is, hogy Szaúd-Arábiában tavaly júniusban a kormány engedélyezte a nők számára az autóvezetést, hozzáteszi azonban, hogy Rijád ugyanakkor bebörtönzött több aktivistát, akik korábban éppen ezért kampányoltak.