11 évet kapott a volt miniszter, mert Iránnak kémkedett

Gonen Segev volt izraeli minisztert kedd reggel 11 év börtönbüntetésre ítélték Iránnak való kémkedés miatt.

Az egykor Rabin baloldali koalíciós kormányában az energiáért és az infrastrukturális fejlesztésekért felelős miniszteri posztot is betöltő volt politikust a jeruzsálemi Kerületi Bíróság ítélte 11 évre ma délelőtt — írja az Arutz Seva.

Bár az ügy érzékeny jellegéből adódóan újságírókat nem engedtek a tárgyalóterembe, Geula Cohen ügyész megerősítette: Segev beismerő vallomásában nem tagadta, hogy 5 éven keresztül szivárogtatott információkat az irániaknak.

Gonen Segev a vádlottak padján Fotó: Arutz Sheva

Segev januárban megegyezett a vizsgálatot végző ügyészekkel, és beismerte a kémkedés vádját, illetve azt, hogy bizalmas információkat adott át egy ellenséges hatalomnak, cserében az ügyészség ejtette az ellenségnek nyújtott segítség vádját. A vádalku megkötését a hírszerzők védelme és a kényes információk bizalmas kezelése tette szükségessé.

A volt minisztert a hatóságok 2018 májusában tartóztatták le, miután információkat adott el iráni ügynököknek. A vádak szerint Segev több alkalommal találkozott iráni összekötőivel világszerte, az iráni hírszerző szolgálatok által használt szállodákban és apartmanokban.

Segevet korábban már elítélték hitelkártya-csalás kísérlete miatt, illetve bűnösnek találták kábítószer-csempészetben is.