EP-választás: az LMP egyedül, Vágó vezetésével indul

Akár csak a többi ellelnzéki párt, a Lehet Más a Politika (LMP) is önállóan indul az európai parlamenti választáson. Vágó Gábor vezeti a listájukat.  

Az ökopárt is önálló listával indul az európai parlamenti választáson, a listát Vágó Gábor korábbi országgyűlési képviselő vezeti  – jelentették be a párt politikusai szombaton a budapesti kongresszusukat követően.

Keresztes László Lóránt a kongresszus önkormányzati választási együttműködést érintő döntéseiről is beszélt: eszerint a kormánypártok és a Mi Hazánk Mozgalom kivételével helyi szinten nyitottak olyan értékalapú együttműködésre más szervezetekkel, amely lehetőséget ad a valódi változásra, az ökopolitika megvalósítására.

Arra a kérdésre, hogy az önkormányzati választáson tud-e értékalapú együttműködést kötni az LMP a Jobbikkal, a társelnök azt felelte: azon a választáson az együttműködésnek mindig helyből kell indulnia, nem szükséges, hogy pártvezetők leüljenek egymással tárgyalni. Az LMP ügyek mentén bárkivel együttműködik – erősítette meg. Közölte azt is: hitelesnek tartják a Jobbik néppárti fordulatát, hiszen következménye van annak, ha például egy antiszemita megnyilvánulásra fény derül.

„Sneider Tamás és Gyöngyösi Márton ügyeiről lehet vitatkozni, de sem Sneider Tamással, sem Gyöngyösi Mártonnal nem kívánunk az önkormányzati választáson együttműködni” – válaszolt egy másik kérdésre. A kongresszuson és a sajtótájékoztatón részt vett Thomas Waitz, az Európai Zöld Párt elnökségének osztrák tagja, aki üdvözölte, hogy az LMP világos zöldpolitika képviseletével méreti meg magát az EP-választáson, hangsúlyozva a klímaváltozás problémáját, amelyre szerinte közös európai választ kell adni.