Caracas elrendelte a kolumbiai határ lezárását

A venezuelai kormány azelőtt döntött erről, hogy az USA támogatásával kolumbiai segélyszállítmányt próbáltak volna meg bejuttatni az országba.

A venezuelai kormány elrendelte a kolumbiai határ egyes átkelőinek lezárását pénteken, néhány órával azelőtt, hogy tiltakozása ellenére az Egyesült Államok támogatásával kolumbiai segélyszállítmányt próbáltak volna meg bejuttatni az országba ezen a határon át – közölte az MTI. A brazíliai határt már korábban lezárta Caracas, hogy onnan ne juthasson be segély az országba.

Delcy Rodríguez venezuelai alelnök Twitter-bejegyzésében a „venezuelai béke és szuverenitás komoly fenyegetésével” indokolta az intézkedést.

Kolumbia az utóbbi napokban már több tonna élelmiszer- és gyógyszersegélyt halmozott föl a határnál, és Juan Guaidó ellenzéki vezető hívei be akarják juttatni ezeket az országba. Az ellenzéki politikus január 23-án kikiáltotta magát az ország ideiglenes elnökének – Nicolas Maduro vezetővel szemben megnyerve az Egyesült Államok és több más nyugati ország támogatását.

Guaidó váratlanul részt vett pénteken a határ kolumbiai oldalán azon a segélykoncerten is, amelyet Richard Branson brit milliárdos szervezett 100 millió dollárnyi (28 milliárd forint) segély összegyűjtésére. Hírügynökségek szerint nem lehet biztosan tudni, hogy Guaidó hogy jutott át a határon, hiszen kiutazási tilalom alatt áll Venezuelában. Ő maga azt állította, hogy a venezuelai hadsereg segített neki.

A válság súlyossága miatt John Bolton, Donald Trump amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója lemondta hétvégi látogatását Dél-Koreába, ahol az elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető vietnami csúcstalálkozóját készítették volna elő – közölte újságírókkal Bolton szóvivője.

Egy meg nem nevezett, magas rangú amerikai tisztségviselő péntek este közölte több tudósítóval, hogy Washington – már a jövő héten – újabb szankciókat vezethet be Caracas ellen, ha nem engedi be a segélyszállítmányokat az országba.