Venezuelai válság: ellen-segélykoncertet rendez Maduro

Rivalizáló segélykoncerteket rendeznek a venezuelai-kolumbiai határ két oldalán: miközben Richard Branson brit milliárdos a Live Aidhez hasonló adománygyűjtő koncertet hirdetett meg péntekre Cúcuta kolumbiai városba, Nicolas Maduro kormánya saját koncert megtartását rendelte el.

A cúcutai adománygyűjtők célja legalább százmillió dollár gyűjtése, hogy élelmiszerekkel és gyógyszerekkel láthassák el a régóta nélkülöző venezuelaiakat. Alejandro Sanz spanyol énekes, a venezuelai Nacho, Luis Fonsi Puerto Ricó-i énekes és a mexikói Mana együttes már jelezte is, hogy fellép a rendezvényen, amelyet egyesek a Bob Geldof által 1985-ben szervezett globális Live Aid segélykoncerthez hasonlítanak, amelyet Etiópia éhínség sújtotta lakosságának megsegítésére szerveztek.

Nicolas Maduro szerint hazájában nincs semmiféle humanitárius válság, és ezért már régóta nem engedélyezi az Egyesült Államokból segélyek fogadását, amelyek a kolumbiai határon lévő raktárakban gyűlnek. Maduro szerint az ellenzék vezetője, Juan Guaidó által meghirdetett segélyezési erőfeszítés része az Egyesült Államok által szervetett puccsnak, amely hatalmának megdöntését célozza. A Maduro-kormány ezért péntekre és szombatra a határ venezuelai oldalára hirdetett nagyszabású koncertet.

Richard Branson elképzelését bírálta Roger Waters, a Pink Floyd együttes alapítója, aki maga is a venezuelai szocialista kormány megdöntését célzó amerikai támogatású erőfeszítésnek tartja a rendezvényt.

Branson az AP amerikai hírügynökségnek elmondta, hogy az által szervezett segélykoncertet semmilyen kormány nem támogatja, és mindenki ingyen fog fellépni. Közölte, célja 100 millió dollár gyűjtése a világ minden részéből, hiszen a koncertet élőben sugározzák az interneten.

Branson arra számít, hogy legalább 300 ezren lesznek ott az ingyenes koncerten Cúcutában, ahol több százezer venezuelai menekült él.

A Maduro-kormány által szervezett koncertek fellépőiről nem tudni semmit. Ám Maduro bejelentette, hogy szerdán háromszáz tonna humanitárius gyógyszersegély érkezik Venezuelába Oroszországból. A segély különböző államoktól, így Oroszországtól, Kínától és Törökországtól, valamint az ENSZ-től származik – közölte. Ígéretet tett arra, hogy a segélyből 20 ezer doboznyit eljuttatnak a Cúcutában élő szegényeknek is.

A hivatalban lévő baloldali elnök leszögezte, hogy Venezuela nem fogad el „alamizsnát”, nem engedi be az Egyesült Államok segélyeit, mert ezt a törekvést egy amerikai katonai beavatkozás előkészítésére szánt cselnek tekinti.

Venezuelában hatalmi harc zajlik Maduro és a magát Venezuela ideiglenes elnökévé nyilvánító Juan Guaidó között.

A világ kormányai megosztottak Guaidó elismerésében: míg Oroszország mellett Kína és például Törökország is Madurót támogatja, addig az Egyesült Államokkal az élen mintegy ötven állam, köztük számos európai ország is elismerte az ellenzéki politikust ideiglenes venezuelai elnöknek.