Állami koszorú a tatárszentgyörgyi áldozatok sírjainál

Szombaton több helyszínen is megemlékezést tartanak a romagyilkosságok tizedik évfordulója alkalmából.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) munkatársai koszorút helyeztek el a Tatárszentgyörgyön tíz évvel ezelőtt meggyilkolt áldozatok sírjánál – írta az MTI. A tárca szombati közleményében emlékeztetett arra, hogy 2008 és 2009 között kilenc településen történt rasszista indítékból elkövetett támadás romák ellen, a gyilkosságsorozatban hat ember vesztette életét.

„Borzalmas tragédiára ébredt az ország tíz évvel ezelőtt, amikor Tatárszentgyörgyön meggyilkolták Csorba Róbertet és kisfiát, Robikát” – írta a Emmi. Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár a minisztérium dolgozóival közösen rótták le kegyeletüket a sírnál.

A Kúria 2016 januárjában jogerősen megállapította a vádlottak bűnösségét, a romák ellen rasszista indítékból elkövetett sorozatgyilkosságért hárman tényleges életfogytiglant, a negyedrendű vádlott pedig 13 év fegyházbüntetést kapott.

A támadássorozatban elhunytak hozzátartozóinak és a sérülteknek az állam kezdetben semmilyen segítséget nem nyújtott, az elkövetők felderítése sem haladt, növelve ezzel a közvéleményben a bizonytalanságot.

Elsőként a Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület dolgozta ki a rasszista bűncselekmény-sorozat közvetlen károsultjainak kárenyhítéséről szóló programot, melyben az áldozatok hozzátartozói kártérítésben részesültek.

Szombaton 17 órakor a II. János Pál pápa téren is tartanak nagyszabású megemlékezést – értesült az Index. Az eseményen művészek lépnek fel, beszédeket mondanak, majd lesz egy fáklyás felvonulás, és a résztvevők egy templomba vonulnak, ahol misét tartanak az áldozatok emlékéért.

A szervezők szeretnék, ha minél többen részt vennének a megemlékezésen, és egy olyan, RomApp néven futó telefonos applikációt is fejlesztettek, amellyel azok is megemlékezhetnek a romagyilkosság áldozataira, akik nem tudnak jelen lenni a szombati eseményen.

Az alkalmazásban egy térképen látható majd, hogy világszerte hol gyújtanak gyertyát az áldozatok emlékére. Ezen kívül a sorozatgyilkosságok állomásainak a rövid leírása is elérhető az applikáción keresztül.