Több ezren tüntettek Algéria fővárosában Buteflika újabb elnöki ciklusa ellen

Több ezren tüntettek Algéria fővárosának főterén pénteken tiltakozva, hogy a 81 éves Abdel-Azíz Buteflika hivatalban lévő államfő indul az ötödik elnöki mandátumáért az áprilisra kitűzött választáson.

A demokráciát sürgető szlogeneket skandáló tömeget a helyi biztonsági erők körbezárták, hogy megakadályozzák további emberek csatlakozását. Erőszakról egyelőre nem érkeztek jelentések. Algírban 2001 óta hivatalosan be vannak tiltva a tüntetések. Buteflika 1999 óta Algéria elnöke. Újraindulási szándékát bejelentő üzenete országszerte tüntetéseket váltott ki, pénteken több más nagyvárosban is voltak kisebb tiltakozások.

A tüntetések vélhetően szorosan összefüggnek azzal is, hogy a 81 éves elnök gyengélkedik 2013 óta, amikor is szélütés érte. Buteflika azóta ritkán jelenik meg a nyilvánosság előtt, akkor is kerekesszékbe kényszerül.

A tiltakozásokat online szervezték. A dpa német hírügynökség megjegyezi, hogy éjszaka ideiglenesen megszakadt az internet-hozzáférés az észak-afrikai országban. Helyi aktivisták szerint a kormány próbálta ezzel akadályozni a szervezkedést a pénteki tüntetésekre.

Az elnöki hivatal csütörtökön jelentette be egyébként, hogy Buteflika általános orvosi vizsgálat céljából Svájcba utazik vasárnap. Az elnöknek aznap kéne felavatnia a kínai finanszírozással épült Algíri Nagymecsetet, amely a világ legmagasabb minaretjével büszkélkedhet.

Az AFP francia hírügynökség és szemtanúk beszámolói szerint Algír belvárosában tüntetők felmásztak a nemzetgyűlésnek és Ahmed Ujahja miniszterelnök pártjának,  a Nemzeti Demokratikus Tömörülés (RDN) közös épületének a homlokzatára, és a tiltakozó tömeg ujjongása közepette letépték Buteflika portréját.

A főtéren tüntető tömeg egy része később megindult az elnöki rezidencia irányába. A menetet pár kilométerrel az épület előtt megállította a rendőrség, majd összecsapások bontakoztak ki a rendfenntartók és a – beszámolók szerint – főként fiatalokból álló tüntetők között. A tiltakozók kövekkel és más tárgyakkal dobálták meg a rendőröket, akik könnygázzal kezdték oszlatni őket, majd embereket emeltek ki a tömegből és tuszkoltak rabszállító kisbuszokba. A főváros érintett részei felett rendőrségi helikopterek köröztek.

A hírügynökségek megjegyzik, hogy Algériát elkerülte az „arab tavasz”, amely a szomszédos Tunéziából indult ki. Az akkori demokratikus követeléseket reformok és fizetésemelések ígéretével csitították le, amelyekre az ország kőolaj- és földgázexportjából származó jövedelme adott fedezetet. Ezek a bevételek azóta komoly mértékben csökkentek.