Több száz venezuelainak biztosít otthont Magyarország

A polgárháború sújtotta országból érkezők borzasztó körülményekről számoltak be a médiának.

A magyar állam eddig mintegy 300 menekültet fogadott be a legsúlyosabb politikai és gazdasági káoszba süllyedt Venezuelából – írta csütörtöki cikkében az Index. A magyar kormány által kínált segítséget azok számára biztosították, akik bizonyíthatóan rendelkeznek magyar felmenőkkel.

A lap által megkérdezett interjúalanyok személyesen meséltek azokról a szörnyűségekről, amiket hazájukban tapasztaltak a kialakult polgárháborús helyzetben.

„Nem sokkal az elutazásom előtt kiraboltak. Egy motoros állt meg a kocsim mellett, és pisztolyt fogott rám. Hiába mondtam, hogy nincs pénzem, fogta a reggelim, ami az ülésen volt, és azt vitte el”

– mesélte egy férfi az Indexnek arról, hogy milyen állapotok miatt kellett elmenekülnie hazájából.

Mindennaposakká váltak a rendszerellenes tüntetések

A lap értesülései szerint a polgárháború sújtotta országból érkezők számára integrációs programot és ingyenes magyar, valamint angol nyelvtanfolyamot biztosít a kormány. Ezentúl legalább egy évig tartó ingyenes lakhatást, és olyan letelepedési papírokat is kapnak, amikkel érkezésük után néhány hónappal már legálisan dolgozhatnak.

„A boltokban alig volt élelmiszer. Mindenki éhezett, én is, pedig előtte jó munkám volt, orvos voltam. Lefogytunk, az unokatestvérem 25 kilót fogyott”

– mesélte egy másik férfi, aki fél éve tartózkodik Magyarországon.

Ahogy korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, Venezuelában jelenleg zajló hatalmi harc azután lobbant lángra, hogy Juan Guaido ideiglenes elnökként nyilvánította ki magát és új választások kiírására szólította fel Madurót január 23-án. Bár az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió is csalást állapított meg Maduro tavalyi győzelmekor, a katonaság egyelőre lojális maradt az 56 éves vezetőhöz.

Az Index kérdéseire adott válaszában Gulyás Gergely azt mondta, a kormány még további családokat szeretne Magyarországra hozni.

Kép forrása: MTI