Regionális fejleményekről tárgyal Netanjahu Putyinnal a jövő héten

Az izraeli miniszterelnök és az orosz elnök február 27-én, szerdán találkozik Moszkvában, hogy az országaikat érintő közel-keleti kérdésekről tárgyaljanak, különös hangsúlyt helyezve a szír helyzetre. 

Benjamin Netanjahu és Vlagyimir Putyin eredetileg erre a hétre tervezett találkozót, azonban azt ismeretlen okok miatt elnapolták.

A Haarec baloldali izraeli híroldal értesülései szerint a halasztás oka az lehetett, hogy az izraeli miniszterelnök riválisa, Beni Ganc tárgyalásokba kezdett a másik fő centrista erő vezetőjével, Jair Lapiddal, annak érdekében, hogy közös listát állítva reális esélyt teremtsenek Netanjahu és jobboldali pártja, a Likud legyőzésére.

A két centrista vezető csütörtökön be is jelentette, közösen indulnak az elkövetkező, április 9-ei izraeli előrehozott választásokon.

A soron következő moszkvai találkozó témáit tekintve Netanjahu a hét elején úgy nyilatkozott: „Rendkívül fontos, hogy megakadályozzuk Iránt abban, hogy tartósan megvesse a lábát Szíriában. Ez az egyik, talán a legfontosabb téma, amit Putyin elnökkel meg fogunk vitatni.”

Az izraeli miniszterelnök azóta nem találkozott az orosz elnökkel, mióta Oroszország megvádolta Izraelt egy Szíria felett repülő katonai gépének lelövésével, mely 15 orosz katona halálát okozta. Moszkva szerint az izraeli pilóták pontosan tudták, hogy az orosz gép célpontjává fog válni az általuk csak „tomboló” szír légvédelmi tűzként leírt támadásnak.

Izrael határozottan visszautasította az orosz jelentésben megjelenő vádakat, mondván, a szír oldal vad lövöldözésbe kezdett, anélkül, hogy előzőleg azonosította volna, izraeli vagy orosz célpontot készül-e megsemmisíteni.

Az incidens óta az orosz fél S-300-as légvédelmi rendszert szállított Szíriának, ami 300 kilométeren belül képes bármely légijárművet illetve ballisztikus rakétát érzékelni. Az izraeli fél információi szerint a rendszer még nincs működőképes állapotban, azonban figyelmeztettek, amennyiben izraeli gépekre is tüzet fog nyitni, úgy megtorló akciók célpontjává válik.

Miután Oroszország bekapcsolódott a szír háborúba 2015-ben Aszad oldalán, Jeruzsálem és Moszkva között felállítottak egy közvetlen forródrótot, nehogy az iráni célpontokat bombázó izraeli vadászgépek a térségben tartózkodó orosz egységekben is kárt tegyenek.