Putyin szerint országa készen áll egy újabb kubai rakétaválságra

Az orosz elnök figyelmeztetése szerint készek azonnal lépni egy esetleges „amerikai provokáció” esetén.

„Oroszország katonailag felkészült egy olyan rakétaválságra, mint ami 1962-ben Kubában zajlott le, ha az USA elég ostoba ahhoz, hogy kiprovokáljon egyet” – jelentette be Vlagyimir Putyin szerdán.

Az orosz elnök „feszültnek” nevezte az amerikai-orosz viszont, de nem olyan feszültnek, mint a hidegháború egyik mélypontjának tartott kubai rakétaválság idején – írja az Index.

A jelenlegi feszültség nem lehet ok arra, hogy a kubai rakétaválság szintjére srófoljuk fel a konfrontáció szintjét. De ha ezt akarják, oké, mi készen állunk.

Putyin szavai szerint hazája gyorsabban tudna végrehajtani egy nukleáris támadást az Egyesült Államok ellen, mint fordítva.

„Hogy ha számolni akarják a repülési időt, hát számolják.”

Ennek a képességnek a kulcsát Putyin a semleges vizeken is járőröző tengeralattjárókra és felszíni egységekre telepíthető, a hangsebesség kilencszeresével repülő cirkálórakétákban, vagy a víz alatti drón-torpedókban látja.

A hidegháború egyik mérföldkövének tartott kubai rakétaválság 1962-ben robbant ki, azt követően, hogy a Szovjetunió nukleáris robbanófejekkel felszerelhető ballisztikus rakétákat telepített Kubában. Az amerikai kémrepülőkkel felfedezett akciót követően John F. Kennedy amerikai elnök légi-tengeri blokád alá vette a szigetországot, majd megindult az alkudozás Moszkva és Washington között.

Nyikita Hruscsov végül október 28-án elfogadta Kennedy ajánlatát a blokád megszüntetésére és a kubai inváziótól való tartózkodásra; így kezdetét vette a hidegháború egyik legfontosabb enyhülési szakasza.

A fegyverkezés körül kiélesedő verseny újabb gyújtópontjává válhat, hogy Donald Trump rakétákat telepítene a hagyományos orosz érdekszféra részének tartott Lengyelországba és Romániába.