Lavrov szerint tízmillárd dolláros veszteségeket okoznak Európának az Ukrajna miatt bevezetett szankciók

Ugyanakkor az orosz külügyminiszter szerint meghiúsultak az országa gazdasági és műszaki haladásának megakadályozására irányuló kísérletek.

Tízmilliárd dollárokban mérhető veszteséget okozott az Európai Uniónak és aláásta a Moszkva és Brüsszel közötti kölcsönös bizalmat a „saját népe ellen háborúzó kijevi rezsim” érdekeinek védelme – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a moszkvai Európai Üzleti Egyesület képviselővel tartott csütörtöki találkozóján.

„Az európai termelők több tízmilliárd, talán több százmilliárd dolláros veszteségeket szenvednek el. Mindezt azért, hogy a Kijevi rezsim folytassa a háborút a saját népe ellen? Nem gondolom, hogy ez érdekében állna az európaiaknak” – fogalmazott.

Lavrov úgy látja, hogy az EU üzleti körei belefáradtak már a szankciókba és a konfrontációba, és a teljes körű együttműködés helyreállításában érdekeltek, valamint kijelentette, hogy Moszkva kész erre. Közölte, az EU és Oroszország közötti kereskedelmi forgalom tavaly 20 százalékkal nőtt, és elérte a 300 milliárd dollárt, azonban így sem éri el a 2013-as 440 milliárd dolláros összeget.

Lavrov szerint meghiúsultak az Oroszország gazdasági és műszaki haladásának megakadályozására irányuló kísérletek. Rámutatott, hogy Moszkva beruházásokat vár, egyebek között a kiemelt szociális és gazdasági fejlesztésre kijelölt területek különleges gazdasági övezeteibe. Kifejezte készségét a vízumrendszer kölcsönös megkönnyítésére, és az uniót hibáztatta azért, hogy a vízumkényszert mindeddig nem törölték el.

Az orosz diplomácia vezetője azt állította, hogy Kijev újabb „provokációra” készül a Kercsi-szorosban, amelybe ezúttal a NATO-t is igyekszik bevonni. Az orosz határőrség 2018. november 25-én a Fekete-tengeren elfoglalt három ukrán katonai járművet, amelyek elfogott, 24 fős legénységét tiltott határátlépéssel vádoltak meg.

Lavrov ezeken túl provokációnak nevezte Ukrajna NATO- és EU-tagsági ambícióinak alkotmányba foglalását is – derül ki az MTI írásából. Szerinte Kijev a szakadár területek lakosságától most már azt követeli, hogy ne a délkelet-ukrajnai válság rendezésének alapjául szolgáló minszki megállapodások, hanem a katonai tömbhöz tartozás szándékát tartalmazó, csütörtökön hatályba lépett törvény alapján térjenek vissza Ukrajnához.

Megismételte, hogy Oroszország csak az Európai Bizottságtól kapott szilárd garanciák esetén fog bele a Török Áramlat fölgázvezeték unióba vezető tranzitágának megépítésébe. Kifogásolta, hogy az EU az Egyesült Államok példáját követve önkényes, egyoldalú szankciókat vezetett be Szíria, Irán és Észak-Korea ellen.

Lavrov szerint az európai népek biztonsága a destruktív amerikai politika és az unión belüli oroszgyűlölő erők „túszává” vált. Nehezményezte, hogy a NATO tovább növeli katonai aktivitását az orosz határok közelében, valamint hogy Macedónia és más balkáni országok mellett Ukrajnát és Georgiát is be akarja vonni a szövetségbe.

Kép forrása: MTI