Szaúdi trónörökös: a terrorizmus elleni harc Rijád és Újdelhi közös ügye

Szaúd-Arábia és India közös ellenségének tekinti a terrorizmust, és Rijád kész együttműködni Újdelhivel a terroristák megfékezésében – hangzott el  Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös és Narendra Modi indiai miniszterelnök sajtótájékoztatóján Újdelhiben.

Mohamed bin Szalmán kifejtette, országának és Indiának közös gondja a terrorizmus, és Rijád kész minden módon együttműködni Újdelhivel a terrorizmus elleni harcban, beleértve a két ország titkosszolgálatainak az összefogását is.

A sajtótájékoztató során Modi is elmondta, megegyeztek abban, hogy a két ország erősíteni fogja együttműködését a terrorizmus elleni harc, illetve a tengeri és kiberbiztonság területén.

Újságíróknak adott nyilatkozatában a trónörökös hangsúlyozta Szaúd-Arábia – India egyik legnagyobb nyersolajszállítója – és a dél-ázsiai ország régi barátságát, s hangot adott annak a reményének, hogy mostani látogatása tovább erősíti a kétoldalú kapcsolatokat és a kölcsönös megértést.

Mohamed bin Szalmán kedd este érkezett Indiába Pakisztánból, ahol vasárnap este hét befektetési megállapodást írtak alá, összesen 20 milliárd dollár értékben, s a tervek szerint Indiából Kínába utazik tovább. Eredetileg Indonézia és Malajzia is szerepelt úti céljai között, de azt a két utat magyarázat nélkül lemondták.

A trónörökös néhány nappal azután érkezett Újdelhibe, hogy a vitatott hovatartozású Kasmír India által ellenőrzött részében súlyos öngyilkos merényletet követtek el. A múlt csütörtöki támadásban, amely az indiai rendőrség tartalékos erejének gépkocsioszlopát érte, legalább 40-en meghaltak. Elkövetőként a Dzsais-e-Mohamed (Mohamed hadserege) nevű iszlamista katonai csoport jelentkezett, Újdelhi szerint viszont a pakisztáni titkosszolgálat (ISI) áll az akció hátterében.

Az eset jelentős feszültséget okozott a két szomszédos ország viszonyában, s elemzők szerint Újdelhiben most igyekeznek megszerezni Rijád diplomáciai támogatását a Pakisztánnal fennálló konfliktusban.

Az indiai kormány szerint Iszlámábád régóta támogatja a Kasmír indiai részén, Dzsammu és Kasmírban tevékenykedő szeparatista muszlim fegyvereseket, Pakisztán viszont tagadja a vádakat, azonban mindannyiszor hangsúlyozza, hogy támogatja a zömében muszlim kasmíriakat az önrendelkezés kivívásában.