Az ENSZ közbenjárását kéri Pakisztán az Indiával kialakult feszültség enyhítésére

Múlt csütörtökön Kasmír indiai részén robbantásos támadás ért egy félkatonai gépkocsioszlopot, a merényletben legalább 40-en meghaltak.

Az ENSZ közbenjárását kérte Sah Mahmúd Kuresi pakisztáni külügyminiszter a világszervezet főtitkárának címzett keddi levelében a Pakisztán és India közt kialakult feszültség enyhítésének az érdekében, amely a múlt heti kasmíri öngyilkos merénylet miatt alakult ki.

A miniszter figyelmeztetett a térség megromlott biztonsági helyzetére, és felszólította Indiát is, hogy a merénylettel kapcsolatos vádaskodások helyett indítson „nyílt és átlátható” vizsgálatot az ügyben. „Sürgős lépéseket kell tenni a feszültség enyhítésére. Az ENSZ-nek közbe kell avatkoznia” – áll a levélben, amelynek szerzője azt is hozzátette, hogy Újdelhi szándékosan, az Indiában májusban tartandó választások miatt élezi a konfliktust.

Múlt csütörtökön Kasmír indiai részén robbantásos támadás ért egy félkatonai gépkocsioszlopot, a merényletben legalább 40-en meghaltak. A támadás elkövetőjeként a Dzsais-e-Mohamed (Mohamed hadserege) nevű iszlamista katonai csoport jelentkezett, Újdelhi szerint Pakisztán áll a háttérben. Iszlámábád tagadta a vádat.

Narendra Modi indiai miniszterelnök pénteken figyelmeztette Pakisztánt, hogy kemény válaszra számíthat. A merénylet híre jelentős társadalmi visszhangot váltott ki Indiában, a közösségi médiában is sokan megtorlást követelnek, Újdelhi azt állítja, kétségbevonhatatlan bizonyítékkal rendelkezik arról, hogy Pakisztánnak köze volt a támadáshoz.

Indiában a tervek szerint áprilisban és májusban tartják a parlamenti választásokat.

India és Pakisztán egyaránt magának követeli a jelenleg megosztott Kasmír egész területét; a vita azóta tart, hogy a brit gyarmati uralom alóli felszabadulását követően, 1947-ben Indiát felosztották. A területen a legutóbbi jelentősebb támadást 2016-ban hajtották végre, akkor fegyveresek egy indiai katonai bázist ostromoltak meg, és megöltek 20 indiai katonát.