Német külügyminiszter: Nehezen megvalósítható az Iszlám Államból visszatérők elítélése

Trump elnök szombaton a Twitteren szólította fel Nagy-Britanniát, Franciaországot, Németországot és más európai szövetségeseit, hogy fogadják vissza a Szíriában elfogott külföldi fegyvereseket. 

Az amerikai elnök úgy fogalmazott, hogy a dzsihadisták „kalifátusa” a pusztulás szélén áll. „Nincs jó alternatíva, mert egyébként arra kényszerülünk, hogy szabadon engedjük őket…” – tette hozzá. Az Egyesült Államok nem szívesen nézné végig, ahogy az iszlamisták visszaszivárognak Európába, mert a várakozások szerint oda akarnak majd menni – fogalmazott Trump.

Donald Trump

Rendkívül nehezen megvalósíthatónak nevezte Heiko Maas német külügyminiszter Donald Trump amerikai elnök követelését, hogy az Egyesült Államok európai szövetségesei „fogadják vissza” és állítsák bíróság elé az Iszlám Állam nevű terrorszervezet Szíriában elfogott több mint nyolcszáz külföldi harcosát.

Maas vasárnap este beszélt erről az ARD közszolgálati televízió Anna Will című műsorában.

Mint mondta, a szélsőségesek visszafogadása csak abban az esetben volna lehetséges, ha „biztosítva lenne, hogy ezeket az embereket itt helyben haladéktalanul bíróság elé állítják” és vizsgálati fogságba helyezik. Csakhogy az ehhez szükséges információk nem állnak rendelkezésre és a nyomozás lefolytatására sincs lehetőség. „Amíg nem ez a helyzet, rendkívül nehezen megvalósíthatónak tartom mindezt” – húzta alá a német diplomácia vezetője.

Kiemelte, hogy elméletileg minden német állampolgárnak joga van visszatérni Németországba, ugyanakkor Szíriában jelenleg nincsen lehetőség az állampolgárság ellenőrzésére.

Maas hangsúlyozta, Párizzsal és Londonnal egyeztetnek, hogy miként lehet kezelni a kérdést. A német belügyminisztérium szóvivője vasárnap rávilágított, hogy Szíriában a német kormány nem tudja ellátni jogi és konzuli feladatait a bebörtönzött német állampolgárokat illetően, tekintettel az országban dúló fegyveres konfliktusra.