Lengyel főrabbi: Kac lengyel zsidóként sértett meg bennünket

Michael Schudrich lengyel főrabbi hivatalos levélben ítélte el az izraeli külügyminiszter kijelentését, mely szerint „a lengyelek már az anyatejjel magukba szívják az antiszemitizmust”.

Amint összefoglalónkban olvasható, a szövevényes botrány eredményeként ma délben lefújták a V4-ek izraeli csúcstalálkozóját is, amelyre Orbán Viktor időközben már meg is érkezett.

A külügyminiszter Jichák Samir korábbi miniszterelnök 1989-es szavait idézte fel, akinek állítólag lengyelek gyilkolták meg az édesapját. Kac ehhez még hozzátette, hogy „senki nem szabhatja meg nekünk, hogyan emlékezzünk az elesettjeinkre.”

Michael Schudrich főrabbi.

A főrabbi Samir eredeti szavait is igazságtalannak nevezte, még az 1989-es normák szerint is, de hozzátette, hogy azokat 2019-ben megismételni még sokkal igazságtalanabb.

Felidézte, hogy Lengyelország — Franciaországgal, Hollandiával és Dániával ellentétben — nem működött együtt a németekkel a megszállás idején, sőt a Világ Igazai zsidómentő hősei között is lengyelek vannak a legtöbben, ezért ennek a kijelentésnek a megismétlése sérti az igaz embereket.

Ez sérti mindazokat, akik őket (a Világ Igazait) a lengyel társadalom valódi képviselőnek tekintik, és sért bennünket, lengyel zsidókat, akik ennek a társadalomnak a részei vagyunk.

A levelet a főrabbi mellett a Lengyelországi Zsidó Közösségek Szövetségének elnöke, Poland Monika Krawczyk is aláírta.

A szöveget Lengyelország izraeli nagykövete, Marel Magierowski posztolta a Twitterre.

Marek Magierowski on Twitter: „”Accusing all Poles of anti-semitism […] also offends us, Polish Jews”. https://t.co/QoG0V8O2Rw / Twitter”

„Accusing all Poles of anti-semitism […] also offends us, Polish Jews”. https://t.co/QoG0V8O2Rw