Az izraeli politika Herzl Tivadar nyomdokain

Gol Kalev amerikai publicista szerint a magyar-izraeli szövetségnek történelmi hagyományai vannak.

„Az utóbbi idők európai választásai olyan eredményt hoztak, melyek sokakat aggasztanak: a populista pártok gyors növekedését. Ilyen pártok kerültek hatalomra Magyarországon és Lengyelországon, Olaszországban és Ausztriában pedig fontos koalíciós partnerek” – kezdi véleménycikkét az amerikai zsidó publicista, a Jerusalem Post rendszeres elemzője a Foreign Policy hasábjain.

A markánsan jobboldali pártok felívelése természetesen okkal keltett félelmet a zsidó közösségekben Európa-szerte. Egyes jobboldali pártoknak ráadásul „vitathatatlanul” antiszemita múltjuk van: az osztrák Szabadságpárt (FPÖ) alapítói például volt nácik voltak, és a párt az utóbbi időben sem volt mentes az antiszemita-botrányoktól. Hasonlóan antiszemita múlttal rendelkezik a francia Nemzeti Front. „Ma azonban a pártok vezetői komoly erőfeszítéseket tettek, hogy megszabaduljanak az antiszemita-jelzőtől… Vezetőik pedig különösen lelkesen mutatják ki szilárd támogatásukat Izrael irányába”. Kalev cikkében felidézi, hogy 11 populista és nacionalista párt megalapította az EP-ben a Júdea és Somron Barátai bizottságot, amely Izrael EU-s külügy által vitatott területeiről származó termékeinek bojkottját hivatott ellensúlyozni.

Kalev úgy véli, hogy a V4-ek februári, izraeli látogatása „új csúcsát jelenti majd a populista pártok Izrael-barátsága kifejezésének”.

A V4-országok közül kiemeli cikkében Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, említve a politikus kampányát Soros György magyar-zsidó származású üzletemberrel szemben. Hasonlóan említésre kerül Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, „akinek kormánya törvényben tiltotta meg, hogy Lengyelországot a második világháborús zsidóellenes népirtásban részvétellel vádolják”.

Véleménycikke szerint az európai jobboldal Izrael iránti „kiáradó” támogatása „nehéz helyzetbe” hozza az izraeli kormányt. Kalev arról ír, hogy Izraelben komoly viták tárgyát képezi, hogy milyen mértékig szabad tolerálni az egyes jobboldali pártok antiszemitizmusát, cserébe azoknak Izrael-pártiságáért. Példának okáért idézi Tamar Zandberg szélsőbaloldali izraeli politikus és a centrista Jair Lapid véleményét, akik kritizálták Orbán izraeli látogatását. Kalev szerint „az izraeli kormány ez idáig külön-külön hozott döntést minden párt esetében”. Míg Orbánt és Morawieckit fogadták Izraelben, addig az FPÖ elnökével, Heinz-Christian Strachével nem találkoztak a politikus 2016-os izraeli látogatása során.

„Azonban napjaink izraeli politikusainak tanulniuk kéne az ország szellemi alapítóitól” – véli Kalev. „Mikor Herzl Tivadar osztrák-magyar író publikálni készülte A zsidó állam című könyvét 1896-ban… Bécs polgárjai antiszemita polgármestert választottak Karl Lueger személyében… Herzl pedig azért lobbizott, hogy az osztrák kormány fogadja el a bécsiek döntését, ugyanis egy populista vezető bojkottálása csupán antiszemitizmust szült volna”. „Ha nem fogadják el Luegert, önök [az akkori osztrák kormány – a szerk.] lesznek felelősek az antiszemitizmusért” – közölte akkori tárgyalásai során Herzl.

Kalev szerint „végsősoron reálpolitikáról van szó: Izraelnek barátokra és szövetségesekre van szüksége. Miközben egyre több populista párt került kormányra vagy fejt ki nyomást politikai döntésekre, Izraelnek egyre kevesebb mozgástere van arra, hogy elkerülje ezeket a pártokat… Az uralkodó politika úgy szól, hogy amíg nincsen látványosan disznóhús a konyhaasztalon, addig kóser”.

A szerző azzal zárja cikkét, hogy Izraelnek „a zsidósággal szembeni modern veszélyekkel kell foglalkoznia, nem pedig a múltban létezett veszélyekkel. Eközben a zsidó államnak el kell fogadnia az európaiak demokratikus döntéseit, és fogadnia kell azoknak támogatását”. Kalev szerint „Herzl úgy jósolta, hogy a zsidó állam szükséges lesz a világ számára. Manapság Izrael valóban szükséges: tekintsünk csak technológiai újításaira, tudományos áttöréseire, hírszerzési képességeire és terrorellenes szakértelmére. Ez a diaszpóra zsidóságának egy kiváló védőháló. Amíg Izrael erős állam, addig a zsidók is biztonságban lehetnek”.