Vandálok törték be egy brooklyni zsinagóga ablakait

A rabbi és családja éppen a sabbati asztalt ülték körbe, mikor ismeretlen vandálok betörték a Chábád-zsinagóga hatalmas üvegablakait — számolt be erről egy New York-i híroldal.

Az NBC New York beszámolója szerint a család látott két alakot elsétálni az épület elől, közvetlenül az incidens után.

Menachem Heller rabbi, felesége, és kilenc gyermeke éppen a bushwicki Chábád-házban volnak a támadás idejében. A család rendszeresen az épületben üli meg a zsidó sabatot.

Heller ezt követően átment az utca másik oldalára, és mivel már beállt a sabbat, járókelőktől kérte, hívják a 911-et, majd egy rendőrautót is leintett, hogy intézkedjen.

A rabbi a támadást követően facebook posztban felháborodásának adott hangot azzal kapcsolatban milyen mértékben megemelkedett a New York-i zsidók ellen elkövetett gyűlölet-bűncselekmények száma, és felszólította az embereket, aktívan álljanak ki az ilyen incidensek ellen.

“Tudomásul vesszük az aggasztó és gyakori gyűlöletből és előítéletekből fakadó támadásokat new yorki közösségünkben, valamint azok destruktív és megosztó hatását, kifejezetten a fiatalokra nézően. Arra bátorítunk mindenkit, lépjen fel ezek ellen, bármikor, bármilyen formában, bárki ellen is irányuljon. Ha egyikünket megtámadják, mindannyiunkat megtámadnak” – írta Heller.

A helyi rendőrség idén, február 4-éig összese 42 gyűlöletbűncselekménnyel kapcsolatban indított nyomozást, a tavalyi 19-hez képest. Ezeknek nagy része antiszemita támadás volt an NBC NY információi szerint.