Irán: Európa nem tesz eleget az atomalku megmentéséért

Az európai országoknak fel kell lépniük Washington egyoldalú politikája ellen, ha meg akarják menteni az alkut – szögezte le az iráni külügyminiszter vasárnap a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián.

Mohamed Dzsavád Zarif hangsúlyozta, hogy a 2015-ös többhatalmi (Irán, Egyesült Államok, Franciaország, Oroszország, Nagy-Britannia, Kína, Németország és az EU) megállapodás nem tökéletes, de a legjobb, amelyet a szereplők érdekeinek kiegyensúlyozásával el lehetett érni. Az iráni lakosság 80 százaléka nem vár tőle átütő eredményeket, de a többség így is támogatja.

Mohamed Dzsavád Zaríf
Fotó: 24.hu

Az Iránnal folytatott kereskedelem fenntartását szolgáló mechanizmus nem elég, aki Washington egyoldalú politikájával, „az amerikai árral szemben szeretne úszni, nem kerülheti el, hogy vizes legyen” – fogalmazott az iráni diplomácia vezetője.

Washington „erőszakos módon azt követeli Európától, hogy csatlakozzon hozzá, aláásva ezzel saját biztonságát és megszegve nemzetközi jogi kötelezettségeit” – tette hozzá.

Azzal az amerikai állítással kapcsolatban, hogy Irán célja egy „új holokauszt”, azt mondta, hogy a washingtoni vezetés „nevetséges és veszélyes” vádakkal illeti hazáját, és ha van ország a térségben, amely háborút akar, akkor az csak Izrael lehet.

Hozzátette: az iráni kormányzatnak vannak „hiányosságai” és történnek „túlkapások”, de Dzsamál Hasogdzsi rendszerkritikus szaúdi újságíró meggyilkolása után „álszentség” az emberi jogok tiszteletét számon kérni Teheránon.

Washington azzal vádolja Teheránt, hogy finanszírozza a terrorizmust és a közel-keleti térség destabilizációjára törekszik. Donald Trump amerikai elnök erre hivatkozva tavaly kiléptette országát a 2015-ös megállapodásból, és Washington a Teherán elleni gazdasági szankciókat is visszaállította.

A nemzetközi szerződés mellett kitartó országok a gazdasági együttműködés lehetőségét megnyitó szerződés végrehajtására törekednek. Nagy-Britannia, Németország és Franciaország január végén bejelentette, hogy kialakítják a kereskedelmi tranzakciók végrehajtását támogató különleges célú gazdálkodó szervezetet, amely az amerikai szankciók megkerülését szolgálja.