Amerika kormánya lobbizott Trump béke Nobel-díjáért Japánnál?

Japán lapok szerint amerikai kérésre terjesztette fel béke Nobel-díjra Japán Donald Trumpot, a Fehér Ház viszont nem erősítette meg a hírt.

A washingtoni kormány kérésére jelölte Nobel-békedíjra Donald Trump amerikai elnököt Abe Sindzó japán miniszterelnök tavaly ősszel — értesült az Aszahi Sinbun című japán napilap vasárnap.

Trump pénteken árulta el, hogy felterjesztték a rangos kitüntetésre az Észak-Koreával való párbeszéd megkezdéséért és a feszültségek csillapításáért. Az amerikai államfő beszámolója szerint a japán kormányfő átadta neki annak az ajánlólevélnek a másolatát, amelyet elküldött a Nobel-bizottsághoz. Trump a dokumentumot „a legszebb ötoldalas levélnek” nevezte.

Az újság egy névtelenül nyilatkozó japán kormányzati forrásra hivatkozva azt írta, hogy az amerikai kormány kereste meg Abét a jelölés ötletével, miután Trump tavaly júniusban Szingapúrban találkozott Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel. A tokiói külügyminisztérium nem kívánta kommentálni Trump bejelentését, és egyelőre a Fehér Ház sem kommentálta az értesülést.

A Nobel-békedíjat a norvégiai Nobel-bizottság ítéli oda évente. A testület honlapja szerint 304 embert jelöltek a 2019-es díjra. A korábbi amerikai elnökök közül Barack Obama és Jimmy Carter nyerte el a kitüntetést. Az elismerés az egyik legtekintélyesebb nemzetközi kitüntetésnek számít.

Az alapító tudós, Nobel akarata értelmében a békedíjat az a személy kapja, aki az elmúlt év során a legtöbbet tette a nemzetek közötti testvériségért, a nemzetközi békéért.