Timmermans leülne Orbánnal

„Én vagyok az egyik legnagyobb antiszemitizmus elleni harcos Európában” – szólalt fel Frans Timmermans az MSZP szombati kongresszusán. 

Magyarországra érkezett és felszólalt Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke az MSZP szombati kongresszusán. Az Európai Szocialisták Pártjának csúcsjelöltje beszédében jövőről álmodozó fiatalok védelméről és több magyar belpolitikai témáról is beszélt.

Timmermans a szélsőjobbos közeledés vádjára azt válaszolta, hogy ha ő lesz az Európai Bizottság elnöke, soha nem kötnek szövetséget a szélsőjobboldallal, valamint Orbán Viktort emlegetve többször kritikus hangot ütött meg, és elmondása szerint szívesen leülne a magyar miniszterelnökkel ütköztetni az álláspontjukat.

A Jobbik ügyében Timmermanstól az Origo azt kérdezte, hogy mit szól ahhoz, hogy a hazai baloldali pártok egy antiszemita alakulattal akarnak összefogni.

Én vagyok az egyik legnagyobb antiszemitizmus elleni harcos Európában, és ezt folytatni is fogom. Közölte, hogy továbbra is fel fog lépni mind a nyílt, mind a rejtett antiszemita beszéd ellen, amit vezető politikusok folytatnak.

A szombati eseményen összeállították az MSZP EP-listáját is, amit a kongresszus 72 százalékos többséggel fogadott el. A listát Tóth Bertalan vezeti, aki csak húzónév, hiszen nem kíván Brüsszelbe menni. Ujhelyi István, Szanyi Tibor és Tüttő Kata követi majd – írja összefoglalójában az Index.