Washingtonban folytatódnak az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások

A jövő héten Washingtonban folytatódnak az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások – jelentették be pénteken Pekingben. 

A The Wall Street Journal jól értesült forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy a két ország képviselőinek pénteken véget ért kétnapos pekingi egyeztetése konkrét eredmény nélkül záródott, de több fontos kérdésben közelebb kerültek az álláspontok.

A pénteki megbeszélések után az amerikai pénzügyminiszter a Twitteren közzétett üzenetében azt írta, hogy eredményes találkozókat tartottak Liu He kínai miniszterelnök-helyettessel Pekingben. A The Wall Street Journal úgy tudja, hogy a két fél először szándéknyilatkozatot írna alá, és ez a dokumentum képezné alapját a kereskedelmi megállapodásnak, amiről személyesen egyeztet az amerikai és a kínai elnök.

A jövő heti washingtoni megbeszélésen a pénteken záródott kétnapos üléshez hasonlóan Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter, Robert Lighthizer amerikai kereskedelmi főképviselő és Liu He kínai miniszterelnök-helyettes vesz részt.

Donald Trump

Donald Trump amerikai elnök március 1-jében szabta meg azt a határidőt, amíg megállapodásra kell jutni a vitás kereskedelemi kérdésekről, különben 10 százalékról 25 százalékra emelik a pótvámokat, amelyeket évente 200 milliárd dollár értékű kínai importcikkre vetnek ki.

Trump elnök a napokban jelezte ugyanakkor, hogy nem feltétlenül ragaszkodik a március 1-jei határidőhöz. Döntés még nem született a kérdésben, de a Bloomberg hírügynökség úgy tudja, hogy további 60 nappal tolnák ki a kereskedelmi „tűzszünet” eredetileg 90 napban meghatározott időtartamát.