Varsóban rekedt Netanjahu, miután repülőgépe megrongálódott

Izrael új repülőgépet küldött az elnöknek és kíséretének Lengyelországba, miután az eredeti egy reptéri járművel ütközött és megrongálódott. 

A Közel-Kelet biztonságával kapcsolatos nemzetközi konferenciát követően egy nappal tovább kényszerült Varsóban maradni Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, miután a repülőgép, mellyel hazautazott volna nem sokkal felszállás előtt megrongálódott.  Az El Al nyilatkozata szerint az elnöki gép, egy Boeing 777-es egy repülőtéri vontató-járművel ütközve erősen megsérült, éppen az éjfél utánra időzített felszállás előtt.

izraeli elnöki gép

Netanjahut és feleségét csütörtök éjszakára a varsói Intercontinental hotelben szállásolták el. Küldöttségük többi tagja azonban, beleértve nemzetbiztonsági tanácsadót, és katonai titkárát, a repülőgépen töltötte az éjszakát, mivel nem kívántak ismét keresztülmenni a kötelező biztonsági ellenőrzéseken.

Az izraeli miniszterelnöknek nincs különgépe, hivatalos útjaira az izraeli légitársaság, az El Al repülőgépeit béreli ki. Ez az állapot azonban hamarosan megváltozhat, hiszen a kormány már tervezi egy hivatalos, kizárólag miniszterelnöki használatra szánt különgép megvásárlását.

Az incidens egy olyan Egyesült Államok által szponzorált konferencia sűrű programjának végét tetézte, melyen Netanjahu számos fontos öbölmenti arab állammal javuló kapcsolatait igyekezett demonstrálni, illetve a megbeszélések résztvevőit a régióban észlelhető iráni befolyás elleni harcra szólította fel.

Az eseményt egy rövid diplomáciai csörte is kísérte. A The Jerusalem Post félrefordította Netanjahu egy mondatát. Akkora volt a lengyel felháborodás, hogy majdnem meghiúsult a jövő heti, jeruzsálemi V4-csúcs. Az esetről itt írtunk bővebben.

Az elnökért és kíséretéért a lehető leghamarabb új gépet küldött a légitársaság, így pénteken, délelőtt fél tízkor, még a sabbat beállta előtt sikerült hazautazniuk.