Mogherini és Pompeo egyetértett: együtt kell működni

A transzatlanti együttműködés, az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok fontosságát hangsúlyozta Mike Pompeo amerikai külügyminiszter és Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő.

A két politikus Brüsszelben tárgyalt péntek reggel.

Közleményében Mogherini rámutatott, hogy mindketten fontosnak tartják az együttműködést számos külpolitikai kérdésben, például a békés és demokratikus venezuelai átmenetben, a szíriai rendezésben, az afganisztáni béke megteremtésében és a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítésében.

Mogherini már tavaly is hangsúlyozta: Európa és az Európai Unió számára az Egyesült Államok közeli partner, szoros barát marad, az unió viszonya nem változott az amerikai adminisztrációhoz.

Mogherini az uniós külügyminiszterek brüsszeli ülését követően tartott sajtóértekezletén arra reagált, hogy Donald Trump amerikai elnök egy interjúban „ellenségnek” nevezte az Európai Uniót a kereskedelem területén. A főképviselő hangsúlyozta, az amerikai adminisztrációban bekövetkezett változások nem változtatták meg az országok és a népek közötti barátságot.

Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője két éve, Washingtonban még más hangot ütött meg: akkor még figyelmeztette amerikai tárgyalópartnereit arra, hogy Washington ne avatkozzon be az unió belügyeibe. „Mi nem avatkozunk be az Egyesült Államok belügyeibe… és az európaiak arra számítanak, hogy az Egyesült Államok sem avatkozik be az európai politikába” – fogalmazott Mogherini.