Szijjártó: Magyarország érdeke a Thaifölddel való együttműködés

Thaiföld a térsége legnagyobb gazdasága, ezért Magyarország érdeke az együttműködés növelése az ázsiai országgal – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető Csatcsai Szarikulja thaiföldi miniszterelnök-helyettessel folytatott megbeszélést, majd közös sajtótájékoztatójukon hangsúlyozta, hogy térségében Thaiföld az elsőszámú kereskedelmi partnere Magyarországnak, óriási piac, ahol a magyar vállalatok eddig is sikerrel szerepeltek, és szeretnék még szorosabbra fűzni a gazdasági kapcsolatokat a két ország között.

Kifejtette, hogy a magyar-thaiföldi kereskedelmi forgalom tavaly 18 százalékkal bővült, és elérte a 700 millió dollárt, az exportunk pedig 41 százalékkal nőtt. A gazdasági kapcsolatok erősítését az Eximbank 630 millió dolláros hitelkerettel segíti, továbbá a gazdasági vegyes bizottság ülését is összehívták.

Szijjártó Péter elmondta, hogy az EU feloldotta a thaiföldi légitársaságokkal kapcsolatos korlátozásokat, így tárgyalni kezdtek egy közvetlen légi járat indításáról, emellett pedig a légi forgalom irányításában megvalósítandó magyar vállalati részvételről is előrehaladott tárgyalásokat folytatnak.

Arra is kitért, hogy a megbeszélés egyik fő témája a vízügy volt, ugyanis Thaiföld tízéves stratégiát fogadott el egyebek mellet a lakosság ivóvízellátásának modernizálásra, az árvízvédelemre és a szennyvíztisztító telepek építésére.

A magyar cégek megfelelő technológiákat tudnak ehhez felajánlani, így komoly piaci lehetőségek nyílhatnak meg számukra – mutatott rá

Magyarország a szabadkereskedelem híve, és az országnak, a magyar cégeknek annál jobb, minél kevesebb akadály van a nemzetközi kereskedelmi forgalomban. Ezért Magyarország támogatja a Thaiföld és az EU közötti szabadkereskedelmi tárgyalások mielőbbi újraindítását – közölte Szijjártó Péter.

Csatcsai Szarikulja kiemelte, hogy budapesti látogatásának fő célja az volt, hogy minél többet tudjon meg a magyar vízgazdálkodásról, mert ezen a területen kölcsönösen előnyös együttműködést építhetnek ki a két ország között. Úgy vélte, Thaiföld egyfajta kaput jelenthet Magyarországnak Kelet-Ázsiára, ahogy Thaiföld is támaszkodna Magyarországra mint kapura Európa felé.

A miniszterelnök-helyettes köszönetet mondott Magyarországnak, amiért eddig 29 thaiföldi hallgatónak adott ösztöndíjat magyarországi tanulmányokhoz, mert az itt szerzett tudásuk a kétoldalú kapcsolatokat gazdagítja. Szijjártó Péter kérdésre arról is beszélt, hogy bekérették a budapesti svéd nagykövetet a Külgazdasági és Külügyminisztériumba a svéd szociális ügyekért felelős miniszter Magyarországot bíráló megjegyzése miatt.

Annika Strandhäll svéd szociális ügyekért felelős miniszter azt a megjegyzést tette közzé a Twitteren, hogy riasztó, ami Magyarországon történik. Most azt akarja Orbán, hogy több igazi magyar gyermek szülessen. A politika bűzlik a ’30-as évektől, és jobboldali populistaként ködösíteni kell, hogy ez a fajta politika milyen következményekkel jár arra az önállóságra nézve, amiért a nők küzdöttek – írta.

A külügyminiszter közölte, hogy megengedhetetlen az a hangnem, amelyet a svéd miniszter használt. A tárcához bekéretett nagykövetnek elmondták, hogy elfogadhatatlannak tartják a svéd miniszter kijelentését. A diplomata a magyar álláspontot tudomásul vette, és ígéretet tett, hogy továbbítja – mondta a miniszter. Megerősítette, hogy a svéd és a magyar kormány hozzáállása ellentétes.

Magyarország a családokra költi a pénzt, Svédország pedig a migránsokra – közölte Szijjártó Péter.