110 éve született a zsidó szépségkirálynő

110 éve, 1909. február 15.-én született Simon Böske az a  zsidó lány, akit az első magyar szépségkirálynőnek majd Európa szépének választottak. 

1929 januárjában rendeztek először szépségversenyt Magyarországon. 218 versenyző jelentkezett az első, országos méretű megmérettetésre, az első díjat pedog egy zsidó lány, Simon Erzsébet, Böske kapta.

A 20 éves lány Keszthelyen élt, szőke hajával és kék szemével mindenhol azonnal magára vonta a figyelmet, és gyorsan nagy rajongótábora alakult ki. A verseny végén ő érdemelte ki a Magyarország legszebb lánya címet.

Az első díjjal együtt járt az is, hogy Simon Erzsébet képviselhette hazáját az európai szépségversenyen, melyet abban az évben Párizsban tartottak. Böske 16 ország szépségkirálynőjével mérkőzött meg és ismét őt találta a legszebbnek a zsűri.

Így Simon Böske lett Európa szépe akit nagy ünnepléssel vettek körül Franciaországban, politikusok, művészek keresték társaságát, és fogadta a francia köztársasági elnök is.

Budapestre visszatérve kitörő örömmel üdvözölték, sokan az első világháború és a trianoni területvesztés által megtépázott nemzeti büszkeség helyreállítóját látták benne.

A vasútállomáson ezrek várták idehaza, és Budapest főpolgármestere személyesen gratulált neki.

Jewish Beauty

At the Miss Europe contest in Paris in 1929, a Hungarian Jewish girl offers her beauty for Hungary, which has lost two thirds of its territory as a result of…