Orbán: Magyarország biztonságát nem lehet a NATO-ra alapozni

Az amerikai külügyminiszterrel folytatott tárgyalásáról, a NATO-ról, a magyar-orosz és a magyar-kínai kapcsolatokról is beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a Figyelőnek adott interjúban. A kormányfő szerint Magyarországnak önállóan is képesnek kell lennie megvédenie magát, ez indokolja az új légvédelmi rakétarendszer beszerzését is. Mike Pompeoval erről is tárgyalt.

„Azok közé tartozom, akik fontosnak tartják a NATO-t, de nem gondolom, hogy Magyarország biztonságát a NATO-ra lehetne alapozni, képesnek kell lennünk a támadások saját erőből való elhárítására is” – fogalmazott Orbán Viktor a Figyelőnek.

A miniszterelnök szerint a közép-hatótávolságú légvédelmi rakétarendszer beszerzése illeszkedik a többéves hadászatfejlesztési folyamatba. Magyarországnak ezzel jelentős katonai ütőereje lesz, és bármilyen irányból érkező támadást saját erőből is el tud hárítani – mondta a kormányfő.

A lap rákérdezett, hogy sikerült-e erről megállapodni Mike Pompeoval. Orbán erre azt felelete:

„Még nem tartunk ott, hogy konkrét fegyvervásárlásról beszéljünk, arról volt szó csak, hogy egy ilyen közép-hatótávolságú légvédelmi rendszerre szükségünk van. Ezt Magyarország nem tudja előállítani.”

Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Mike Pompeo amerikai külügyminisztert hivatalában a Karmelita kolostorban. (fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs / MTI)

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy bár a lehető legélénkebb gazdasági együttműködésre törekszik Oroszországgal, de katonai kérdésekben az egységes európai hadsereg létrehozásának elkötelezett híve.

Orbán szerint az amerikaiak szemében nincs komoly súlya a magyar-kínai gazdasági kapcsolatoknak, hiszen az EU-Kína kereskedelemnek hazánk mindössze az 1,2 százalékát adja.

„Magyarország célja, hogy a világ jelentős gazdasági hatalmai érdekeltek legyenek hazánk gazdasági sikerében, és mi ezért Kínából is várjuk befektetőket” – fogalmazott Orbán Viktor.