Netanjahu: alakul az Irán ellenes zsidó-arab kooperáció

Az arab országokkal való, Irán ellenes együttműködésről beszélt optimistán Izrael miniszterelnöke Varsóban.

Hideg van itt Varsóban, de Izrael külkapcsolatai egyre inkább felmelegedőben – mondta Benjamin Netanjahu szerdán egy Facebookos üzenetében. A politikus egy jégpálya mellől nyilatkozott Varsóban azok után, hogy találkozott Yusuf bin Alawi bin Abdullahhal, Oman külügyminiszterével – adta hírül a Jerusalem Post.

Mindketten egy nemzetközi konferencia vendégeként utaztak a Lengyel fővárosban, ahol rajtuk kívül több mint félszáz nemzetközi, magas rangú diplomata tárgyalja annak esélyeit, miként lehet orvosolni a Közel-Kelet sokrétű és instabil állapotát. Amint azt a Neokohn is megírta, az amerikai külügy által szervezett kétnapos rendezvényről korábban már tudható volt, hogy lesznek vitára okot adó, fontos hiányzók. Oroszország, Törökország, Irán vagy Libanon mellett az EU külügyi- és biztonságpolitikai főképviselője sincs jelen. Magyarországot Szijjártó Péter, a külügy vezetője képviseli.

Netanjahu szerdán nagy magabiztossággal üzent közösségi csatornáján. Szerinte ami igazán fontos ezen a találkozón az az, hogy ez egy nyílt fórum, ahol vezető arab országok fognak leülni Izraellel annak a közös érdeknek a rendezésében, hogy előreléphessenek az Irán elleni harcban. A kormányfő hangsúlyozta: országa mindent megtesz azért, hogy Szíriából kiutasítsa az iráni érdekeltségeket.

Foto: Twitter:@netanyahu

“A régió népei eleget szenvedtek már, főleg azért, mert a múltba ragadtak. Mi most azt mondjuk, ez egy új korszak kezdete lehet” – idézi az Arab News hírportál Oman külügyminiszterét. Az arab állam hivatalosan nem ismeri el Izraelt, ezzel együtt tavaly már vendégül látta Netanjahut. A tudósítás szerint pusztán a tény, hogy a zsidó állam más, korábban ellenségként emlegetett arab országainak varsói felvonulása is jelzi: részt vállalnak a régiót destabilizáló Irán kérdésének rendezésében.

A szíriai, a jemeni, a palesztin-izraeli konfliktusról, a terrorizmusról, a rakétaprogramok elterjedéséről és egyéb gazdasági vagy logisztikai kérdéseket is taglaló miniszteri tanácskozást Andrzej Duda lengyel elnök és Mike Pence amerikai alelnök nyitotta meg a varsói királyi várban. Délután a Visztula partján található impozáns nemzeti stadionnál szerveztek tüntetést a jelenlegi iráni rezsim ellen. A nyugat-európai országokban működő Iráni Ellenállás Nemzeti Tanácsa (NCRI) rendezvényére kilátogató – hírügynökségi jelentések szerinti – mintegy félezer ember hallhatta Rudy Giuliani volt New York-i polgármestert is.

Donald Trump nagy pártfogójaként ismert, és egyik ügyvédjeként is jelenlévő karizmatikus politikus szerint az összes nemzetközi kormány tudja, hogy ki a terrorizmus fő szponzora, ahogy fogalmazott: „a terrorizmusnak világviszonylatban is a legnagyobb állami pénzelője Irán”. Szerda este a program szerint díszvacsorát rendeztek, ahol a nyitóbeszédek után az arab országok, valamint Izrael jelenlévő képviselői is bemutatták a térségbeli helyzetre vonatkozó álláspontjukat.

Csütörtökön a tanácskozást Jacek Czaputowicz lengyel, valamint Mike Pompeo amerikai külügyminiszter nyitja meg, felszólal Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő is. A sajtó nagy érdeklődéssel várja Donald Trump amerikai elnök veje és tanácsadója fellépését. Jared Kushner várhatóan az Izrael és a palesztinok közötti békével kapcsolatos, „az évszázad megállapodásaként” emlegetett, mintegy 180 lapos tervezet alapfeltevéseit mutatja be.

Teherán többször bírálta a varsói konferenciát, Irán-ellenesnek minősítette, hivatkozva többek között Mike Pompeo amerikai külügyminiszter korábbi bejelentésére, miszerint a tanácskozás fő témája éppen Irán lesz. A lengyel külügyi tárca azonban többször aláhúzta, hogy a konferenciának nincs Irán-ellenes célzata.