Auschwitzba látogat Mike Pence

Az amerikai alelnök Lengyelország vezetőjével érkezik a helyszínre.

Első alkalommal tesz látogatást az auschwitzi haláltábor helyszínén Mike Pence pénteken – közölte a Jewish Telegraphic Agency (JTA). Az amerikai alelnök több napig fog Varsóban tartózkodni, ahol országának képviselői nemzetközi konferencia keretein belül tárgyalnak politikai partnereikkel.

A varsói találkozó során többek között a közel-keleti békefolyamatok, valamint más biztonságpolitikai kérdések kerülnek napirendre. Benjamin Netanjahu irodájának közleménye szerint az izraeli elnök is Lengyelországba érkezik, és Mike Pence mellett Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel is találkozni fog. Továbbá várhatóan az amerikai alelnök kíséretében az 1943-as varsói gettófelkelés helyszínére is ellátogat az izraeli vezető.

Ahogy korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, a varsói találkozón Jared Kushner tanácsadó és Jason Greenblatt, az amerikaiak vezető közel-keleti különmegbízottja is részt fog venni.

A Palesztin Hatóság képviselői bojkottot hirdettek az eseménnyel szemben, és arra kérték az arab országok vezetőit, hogy ők is tartózkodjanak a közel-keleti régiót érintő megoldási kísérletektől.

Az amerikai kezdeményezésre megszervezett konferencián várhatóan a nagyhatalom katonai lehetőségeiről is egyeztetni fognak, ugyanis a sajtó értesülései szerint az Egyesült Államok egy állandó bázis kialakítását tervezik Lengyelországban.