Donald Trump a kongresszussal együtt kívánt boldog születésnapot egy holokauszt-túlélőnek

A most 81 éves Judah Samet tíz hónapot töltött koncentrációs táborban, és túlélte a tavalyi pittsburghi zsinagógai mészárlást is, amely 11 emberéletet követelt.

„Akkor érkezett meg a zsinagógába, amikor a mészárlás elkezdődött. De nemcsak múlt ősszel menekült meg éppen csak a haláltól Judah, több mint hét évtizede épp csak túlélte a náci koncentrációs tábort”- mondta az elnök, majd így folytatta:

„Judah még mindig emlékszik arra a majdnem 75 évvel ezelőtti pillanatra, amikor a koncentrációs táborban töltött tíz hónap után őt és családját felrakták egy vonatra, és azt mondták nekik, hogy egy másik táborba szállítják őket. A vonat egyszer csak csikorogva megállt. Megjelent egy katona. Judah családja felkészült a legrosszabbra. Aztán az apja boldogan felkiáltott: Ezek az amerikaiak.”

Samet a második világháborút követően Izraelbe költözött, és az izraeli hadseregben szolgált egészen addig, amíg a hatvanas években Amerikába vándorolt.

Amikor Trump elnök megemlékezett Samet születésnapjáról, a kongresszus felállva tapsolt, majd spontán módon énekelni kezdett. Az elnök vezényelte a kórust, majd amikor véget ért a dal, megjegyezte:

„Judah, ezt értem nem tennék meg”.

Watch: US Congress sings Happy Birthday to 81-year-old Holocaust survivor during SOTU address

US Congress united during President Donald Trump’s State of the Union address to sing Happy Birthday to an 81-year-old Holocaust and Pittsburgh massacre surv…