A palesztin államalapítás alapjai

Valahol három évtized alatt államot alapít egy kollektív identitású, ám hitelességi kihívásokkal küzdő embercsoport. Mindeközben az erdélyi magyarok esetében a több száz éves történelmünk ellenére sem hozhatjuk szóba a függetlenség, vagy épp a visszacsatolás ötletét — írja Gulyás Virág a Figyelő hasábjain.

Mahmúd Abbász, a Palesztin Autonómia Hatóság – vagy ahogy önmagukat nevezik a Palesztin Állam – elnöke 2019. január 15-én átvette az Egyesült Nemzetek Szervezete fejlődő országokat magába foglaló, úgynevezett 77-es csoport vezetését. Palesztina az ENSZ-ben állandó megfigyelőként van jelen.

Mahmúd Abbász
Fotó: mult-kor.hu

Hogyan ülhet egy terrorista az ENSZ-ben, aki minden zsidó megöléséért pénzjutalmat ad?  

A mai „palesztinok” semmilyen kulturális, nyelvi, vallási, vérségi kapcsolatban nem állnak a néhai filiszteusokkal, akikről a történelem során elnevezték Palesztinát. Minden zsidó és arab, aki a Brit Mandátum alatt a mai modern Izrael és Jordánia területén élt, az palesztin, hiszen így döntött az ENSZ 1947-ben, amikor javaslatában az „ős-Palesztinát” zsidó és palesztin államra osztotta.

Izrael államalapításáig, 1948-ig, nem létezett Palesztin nemzeti törekvés, hiszen egy földrajzi körvonalon kívül semmi más nem felelt meg még a vesztfáliai békeszerződésből ismert szuverén ország mikéntjét előírandó minimum előírásának sem.

2019-re azonban „elkészült” Palesztina, mint állam, mint népcsoport, mint egy nemzet, saját bélyeggel, saját útlevéllel. Yasser Arafat tudta mit csinál, csak úgy mint Abbasz, akit 2005-ben választották meg Arafat utódjának majd 2019 elején megkezdte 4 évre szóló hivatali idejének 15. évét.

2019 január 15-én pedig történelmi pillanatnak lehettünk tanúi. Egy nem létező ország úgy tesz, mintha teljes jogú ENSZ-tagállam lenne, s átveszi az irányítást egy 134 tagállamból álló csoport élén. Ezen a napon Abbasznak tíz perc sem kellett ahhoz, hogy köszönő beszédében a 77-es csoport gazdasági fejlesztéséről átlibbenjen az „Izrael illegitim” témakörre.

Mindeközben például 2017-ben a Palesztin Hatóság 355 millió dollárt költött az úgynevezett pay-to-slay „jólléti rendszerre” . A pay-to-slay annyit tesz: ha zsidót ölsz, fizetést kapsz. Így a Palesztin Hatóság vezetősége egy terrorista csoport.

2019-ben egy pay-to-slay rendszert fenntartó, gyakorlatilag nem létező állam vezetője jogosult arra, hogy 134 ország gazdasági stratégiáját felügyelje.