Oroszország: tisztességtelen amerikai gázalku

Oroszoszág tisztességtelen gázalkudozással vádolja Amerikát .

Az amerikai gáz megvételére próbálja rákényszeríteni az uniós országokat a Egyesült Államok az EU gázirányelvének megváltoztatása révén – hangoztatta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, aki szerint Washington „a tisztességes konkurenciaharc fogalmával összeegyeztethetetlen” álláspontot képvisel az Északi Áramlat-2 fölgázvezeték ügyében.

Fotó: Stefan Sauer/dpa

Peszkov erről újságíróknak beszélt pénteken Moszkvában, hangsúlyozva: nem tisztességes az, hogy az orosznál 30 százalékkal drágább amerikai gáz megvásárlására akarják kényszeríteni őket. Peszkov így kommentálta azt, hogy Franciaország csütörtökön váratlanul közölte: Németországgal szemben támogatja az EU gázirányelvének módosítását, lehetővé téve az Európai Bizottságnak az Északi Áramlat-2 jelentősen szigorúbb ellenőrzését. Ez hatással lehet a gázvezeték megépítésére.

A szóvívő azt állította, hogy az Északi Áramlat-2 megépítése nem vezet oda, hogy megnövekszik Európai függősége az orosz gáztól, és rámutatott, hogy Oroszország ugyanannyira függ az európai kereslettől, mint az EU az orosz gáztól.