Mike Pompeo megfélemlítéstől mentes választásokra szólította fel Nigériát

Szabad és megfélemlítéstől mentes, átlátható és igazságos szavazásra szólította fel Nigériát Mike Pompeo amerikai külügyminiszter. 

A tárcavezető alapvető fontosságúnak nevezte, hogy a független választási bizottságok békés körülmények között, külső nyomásgyakorlástól és megfélemlítésektől mentesen dolgozhassanak. Mindez azt szolgálja, hogy a választási eredmények tükrözzék a nigériai nép akaratát.

Felelősségre kell vonni azokat, akik beavatkoznak a választási folyamatba vagy erőszakra bujtogatnak.

Pompeo szorgalmazta azt is, hogy a nigériai titkosszolgálatok biztosítsanak olyan biztonságos körülményeket, amelyek között a nigériaiak gyakorolhatják jogaikat. A nyugat-afrikai országban, amely a maga 180 milliós lakosságával a kontinens legnépesebb állama, az elnökválasztás eredménye már a választások előtt vitatottnak látszik. A második ciklusát töltő államfő, Muhammadu Buhari és vetélytársa, Atiku Abubakar korábbi alelnök hívei több városban összecsaptak. Elemzők ezzel kapcsolatban megjegyezték, hogy Nigériában szinte hagyománya van annak, hogy szavazás idején fellángol az erőszak; 2011-ben például az elnökválasztás eredményeinek kihirdetése utáni összecsapásokban mintegy ezren vesztették életüket.