Közös programot indít V4 és Németország a migráció megfékezésére Marokkóban

Németország és a V4-ek Marokkóban indítanak közös fejlesztési projektet a migráció visszaszorítására, a Die Welt szerint pedig a kulisszák mögött a német és a magyar kormánypárt között is megindult a közeledés.

A Visegrádi Négyekkel közösen indít fejlesztési projektet Németország Marokkóban, jelentette be Angela Merkel Pozsonyban a V4-országok kormányfőivel lezajlott tárgyalás után.

A német kancellár szerint ezzel is azt akarják jelezni, hogy együttműködnek a migráció okainak megszüntetése érdekében.

V4 és Angela Merkel

Peter Pellegrini szlovák kormányfő szerint a program több évre szól, részleteit, valamint az arra szánt források mértékét néhány héten belül hozzák nyilvánosságra.

Német lapok emlékeztetnek arra, hogy Németország és a V4-ek (különösen Magyarország és Lengyelország) a múltban rendszeresen összekülönböztek a migrációs politika miatt. Míg a német kormány engedékeny bevándorlás-politikát folytat, addig a magyar kormány teljesen elutasítja a migrációt.

A megbeszélés utáni sajtótájékoztatón Orbán Viktor arról beszélt, hogy minden nagy döntéssel meg kell várni a májusi európai parlamenti (EP-) választást. A magyar kormányfő hozzátette: ezt követően is folytatni kell a V4-ek és Németország közötti együttműködést, amelyet szerinte most is a pozitív és őszinte hangvétel jellemzett.

Szerinte azt még nem tudni, milyen lesz az Európai Unió az EP-választás után, de az biztos, hogy „nem olyan lesz, mint amilyen eddig volt”. Az EU meg fog változni, és hogy milyen irányba, azt az európai polgárok döntik el.

A német Die Welt a találkozót felvezető cikkében arról írt, hogy a kulisszák mögött „a közeledés jelei” tapasztalhatók a német és a magyar kormánypárt között:

„Szeptember óta’ strukturált párbeszéd’ zajlik a Fidesz és a CDU között. A párbeszédet magyar részről Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának korábbi vezetője, és két politikai növendéke, a fiatal, miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely, valamint Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár vezeti.”

A konzervatív lap szerint Balog ugyanakkor óva intett a túlzott várakozásoktól: szerinte amíg a németek nem hajlandók elfogadni és tiszteletben tartani, hogy „mi néhány kérdésben radikálisan más álláspontot képviselünk”, addig nehéz lesz a közeledés.

A mai találkozó apropóját egyébként az szolgáltatta, hogy Németország idén ünnepli a berlini fal leomlásának 30. évfordulóját, amihez (mint ahogy a későbbi újraegyesítéshez is) jelentősen hozzájárult a V4-országokban akkor lezajlott politikai fordulat.