TEV: Karácsony Gergely szereplése „kínos és káros”

Karácsony Gergely antiszemitizmust mosdató sorait kritizáló sajtónyilatkozatot tett közzé Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija, illetve Szalai Kálmán, a Tett és Védelem Alapítvány tiktára.

Mint megírtuk, Karácsony Gergely, a főpolgármesterségért zajló baloldali előválasztás nyertese elutasította a Hír TV műsorában, hogy a korábban zsidó származású országgyűlési képviselőket listázni kívánó Gyöngyösi Mártont nácinak nevezze. Mint mondta, Gyöngyösi ezen javaslata önmagában nem nácizmus.

Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija az üggyel kapcsolatban a következő sajtónyilatkozatot tette közzé: „A zsidóság számára, az antiszemitizmus elleni cselekvés nem egy politikai kártya, amelyet igény szerint lehet éppen az színére vagy a visszájára fordítani. Számunkra ez a mindennapi biztonság kérdése. A Jobbikot nem az aktuális választási törvény következményei teszik elfogadhatatlanná, hanem az, hogy antiszemitizmusban és rasszizmusban fogant. A párt sohasem határolódott el korábbi önmagától, sohasem vált meg azoktól, akik ezeket a nézetek szították és tették a magyar társadalom egy jelentős része számára legitimmé. Karácsony Gergely és a magyar ellenzéki pártok a választási győzelemhez keresnek szövetségeseket, a zsidó közösség pedig saját jólétének és biztonságának garantálásához kell, hogy szövetségeseket keressen”.

Szalai Kálmán, a Tett és Védelem Alapítvány titkára pedig a következő nyilatkozatot fűzte hozzá: „A Jobbik jelenlegi két társelnöke egy volt skinhead és egy zsidók listázására agitáló antiszemita. Karácsony Gergely meggondolatlan magyarázkodása, csakúgy mint a demokratikus ellenzék más vezetőinek és véleményformálóinak kettős beszéde végtelenül kínos és káros, mert akarva akaratlanul olyan közszereplőket, nyilatkozatokat és nézeteket legitimálnak, amelyek a történelem legsötétebb időszakait idézik. Karácsony Gergely és a baloldali valamint liberális ellenzék vezetői az egész társadalom és különösen a saját szavazó táboruk felé is felelősséggel tartoznak. Nem véletlen, hogy a Tett és Védelem Alapítvány megrendelésére, a Median Társadalom Kutató Intézet közreműködésével készített kutatás eredményei azt a szomorú tendenciát mutatják, hogy az elmúlt 3 évben az MSZP szavazótáborában közel 20%-al növekedett az antiszemita nézeteket vallók aránya”.