Pollard: Netanjahu magamra hagyott

Az áprilisi előrehozott választásokat megelőzően a Likud kedden tartotta, mintegy 119 ezer tag részvételével, a párt parlamenti listájáról valamint a pártelnökről szóló szavazást. A voksolás tétje, az új elök megválasztása, aki egyben a párt kormányfő jelöltje is.

Jonathan Pollard. Forrás: Új Kelet Online

A jelenlegi elnök és a szavazás várható nyertese Benjamin Netanjahu, többször is élt a lehetőséggel, hogy Donald Trump amerikai elnököt kampányaiban, mint saját és, mint Izrael-barátját felhasználja. Az előválasztásokra hangolódva, ezúttal a Likud játszotta ki a Trump-kártyát és Tel Avivban valamint Jeruzsálemben óriás plakátokon hirdette a Trump mellett mosolygó izraeli kormányfőt az alábbi szlogen kíséretében „Netanjahu: egy másik ligában”.

A helyi média vegyes érzelmekkel fogadta a hírverést, ráadásként a poszter híre úgy tűnik rövid időn belül a tengeren túlra is elérkezett.

A Jerusalem Post angol nyelvű kiadásában megjelent rövid cikk szerint Jonathan Pollard, meglátva a kampány poszterét állítólag azt mondta szűk baráti körben, hogy még „a reklám is azt igazolja, hogy elhagytak engem [Trump és Netanjahu]”.

Az egykori, hírszerzéssel foglalkozó elemző Pollardot, azért ítélték életfogytiglan szabadságvesztésre, mert Izrael részére kémkedett. Négy éve, 30 év börtön után szabadult, szigorú feltételek között.

A jpostban kiszivárogtatott beszélgetés tulajdonképpen hivatalosan nem jelenhetett volna meg és még furcsább, hogy Pollard mondatai kizárólag az izraeli médiában kerültek nyilvánosságra.

Ugyanis Jonathan Pollard még a börtönben „alijázott”, vagyis izraeli állampolgár, de az országot nem hagyhatja el, folyamatosan megfigyelés alatt tartják és természetesen nem adhat interjút. A szabadlábra helyezés feltételeként GPS nyomkövetővel ellátott elektronikus bokalánc viselésére kötelezik, amely sérti a szabad vallás gyakorlásában sábátkor és a zsidó ünnepeken. New Yorki otthonának elhagyása szigorú kijárási menetrendhez kötött, este hét és reggel hét óra között nem távozhat a lakásból. Bármilyen számítógépet használ – akár saját, vagy munkáltatójának tulajdonában lévőt, folyamatosan nyomon követik.

A kiszivárogtatott beszélgetés szerint Pollard végső elkeseredésében érezte úgy, hogy magára hagyták, hogy fontos volt az Irán deal, fontos volt Jeruzsálem, de most amikor ennyire jó a két ország között a viszony, azt hitte eljött az ő ideje.

Pollard annak ellenére, hogy szabadlábra helyezték, fogvatartásának embertelen körülményei miatt úgy érzi helyzete nem sokat változott a 30 év börtönben töltött idő óta és haza szeretne menni.

Benjamin Netanjahu, immár tradicionálisan ígéretet tesz arra, hogy a mindenkori amerikai elnökkel folytatott tárgyalásai során megemlíti Pollard elengedésének ügyét. Obama elnök idején erre nem sok esély volt, de az egykori ügynök, tegnap állítólag azt vallotta barátainak, hogy „mikor máskor, ha nem most?”

Mi történt kedden, hogy a volt ügynök ilyen elkeseredetten nyilatkozott, azt a jpost újságírója sem tudja, vagy ha igen nem hozta nyilvánosságra.

A történelem azonban úgy tűnik ismétli magát.

Pollard szabadlábra helyezése szigorú feltételeinek kiszabása Katherin Forrest, kerületi bíró döntése volt négy évvel ezelőtt. Eliot Lauer, Pollard ügyvédje fellebbeztek ugyan, de Forrest bíró indoklása szerint, azért van szükség ilyen korlátozásokra, mivel Pollard 1986-ban egyszer már megszegte a vádalku feltételeit azzal, hogy az akkori Jerusalem Post újságírójának, Wolf Blitzernek a megállapodás ellenére interjút adott.

(ujkelet.live)