Február végén találkozik Vietnamban Trump és Kim Dzsong Un

Vietnámban lesz február 27-28-án Donald Trump amerikai elnök és az észak-koreai vezető második csúcstalálkozója. A hírt Donald Trump amerikai elnök jelentette be a képviselőházban az Unió állapotáról kedd este elmondott évértékelő beszédében.

„Ha nem engem választottak volna meg az Egyesült Államok elnökének, akkor ma nagy háborúban állnánk Észak-Koreával. Még sok munka van hátra, de jó a viszonyom Kim Dzsong Unnel”.

Donald Trump és Kim Dzsong Un. Forrás: 24.hu

Az évértékelő beszéd csaknem másfél óráig tartott, mert gyakran hosszan tartó taps és ováció szakította meg, kivált akkor, amikor Donald Trump bemutatta valamelyik meghívott vendégét. Beszéde külpolitikával foglalkozó részében az elnök leszögezte, hogy célja az amerikai érdek elsődlegességének biztosítása, majd emlékeztetett az utóbbi esztendő fontos eseményei közül arra, hogy elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, továbbá a minap a venezuelai Juan Guaidó ellenzéki politikust az ország legitim kormányának leendő vezetőjeként.

A nagyszerű országok nem folytathatnak végeérhetetlen háborúkat.

Trump leszögezte, hogy a csapatkivonástól függetlenül az Egyesült Államok továbbra is mindent megtesz azért, hogy megsemmisítse az Iszlám Állam maradványait. Az afganisztáni kivonulásról folytatott tárgyalásokat konstruktívnak nevezte, hangsúlyozva, hogy e tárgyalásokba bevonják az afgán tálibokat is. Hozzátette, hogy nem tudja, vajon két évtizednyi háború után sikerül-e békét teremteni. Kínáról szólva leszögezte, hogy az ázsiai országgal kötendő kereskedelmi megállapodásnak magában kell foglalnia a kínai tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat megszüntetését. Hangot adott azon álláspontjának is, hogy Kína nemcsak tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat, hanem eltulajdonítja az amerikai szellemi tulajdont is. Donald Trump kitartott az amerikai-mexikói határon építendő fal mellett, de a várakozásokkal és elemzői jóslatokkal ellentétben nem jelentette be, hogy rendkívüli állapotot hirdet, hogy a kongresszus megkerülésével építtesse meg a határfalat. Kompromisszumot és a demokratákkal közös erőfeszítéseket szorgalmazott a határvédelem ügyében, de leszögezte, hogy a falat mindenképpen meg kell építeni. Megoldást sürgető országos válságként írta le az amerikai-mexikói határon kialakult helyzetet és emlékeztetett arra, hogy már csak tíz nap van hátra a kormányzat teljes működésének biztosításához szükséges újabb szavazásig. Felszólította a törvényhozókat, hogy állapodjanak meg a finanszírozáshoz szükséges összeg és a déli határbiztonság megteremtésének megszavazásában.

 A bevándorlási politika rendezése morális kötelezettség.

Megismételte régi álláspontját, miszerint híve annak, hogy az Egyesült Államok befogadjon bevándorlókat, de ezeknek az embereknek törvényes úton kell az országba érkezniük.  Az illegális bevándorlásról úgy fogalmazott, hogy annak árát a tisztességesen dolgozó amerikai polgárok fizetik meg részben munkahelyük elvesztésével, részben pedig a közbiztonság romlásával. Az elnök hangsúlyozta, hogy az illegális bevándorlókkal emberkereskedők és fiatal nőket futtató bűnözők érkeznek az Egyesült Államokba, egyúttal utalt arra, hogy elsősorban New Yorkban olyan bűnbandákat számoltak fel, melyeknek tagjai illegálisan tartózkodtak az országban.  Donald Trump a belpolitikában kétpárti együttműködést szorgalmazott és elvetette a bosszúállás politikáját. Együttműködésre, az évtizedek óta tartó politikai patthelyzet feloldására sürgette a politikai élet szereplőit.  Megfogalmazása szerint ha békesség és törvényhozás lesz, akkor nem lesz háborúskodás és nyomozások sora. Trump kétpárti egyetértéssel folytatott politizálást sürgetett egy sor kérdésben, egyebek közt a kábítószer-fogyasztás társadalmi válságának megoldása, az agrárreform és az elavult amerikai infrastruktúra megújítása ügyében. Bejelentette, hogy a tervezett új egészségbiztosítási törvény tárgyalásakor prioritás az érvényben lévő törvény egyes elemeinek megőrzése, és felkéri majd a kongresszust a kiterjesztett abortusztörvény felülvizsgálatára.

Trump arról is beszélt, hogy a jó gazdasági eredmények előnyeit kivált a nők élvezik, hiszen az újonnan létrehozott munkahelyek 85 százalékát nők töltik be, és elismerően szólt arról, hogy az amerikai történelemben még soha ennyi női törvényhozó nem volt a kongresszusban, mint most.