Venezuelai válság: Guaidó washingtoni képviselője a kubai befolyás megszüntetését szorgalmazta 

A venezuelai politikára gyakorolt kubai befolyás megszüntetésére szólította fel a világot kedden Carlos Vecchio, az amerikai kormány által ideiglenes venezuelai államfőként elismert Juan Guaidó washingtoni képviselője – tudósított a McClatchy amerikai hírportál.

A Fehér Ház előtti téren mondott rövid beszédében Carlos Vecchio megköszönte a Trump-adminisztrációnak „a venezuelai demokrácia helyreállításáért folytatott küzdelmet”, és nyíltan szót emelt Kuba venezuelai szerepvállalása ellen.

A McClatchy hírportál meg nem nevezett amerikai kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva arról a világsajtóban több helyen megjelent fejleményről is beszámolt, hogy a Maduro-kormány megsegítésére Caracasba utaztak a kubai hírszerzés szakemberei. „Kuba semlegesítése nélkül a venezuelai válság megoldása hosszadalmas lesz” – mondta a hírportálnak José Cárdenas, aki George W. Bush elnöksége idején a nemzetbiztonsági tanács munkatársa volt, és jelenleg is folyamatos kapcsolatban áll a Trump-kormányzattal.

Kuba venezuelai befolyásáról először John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó beszélt, amikor tavaly novemberben Miamiban Kubát, Venezuelát és Nicaraguát „a zsarnokság trojkájának” nevezte, és azt hangoztatta, elsődleges feladatának tekinti, hogy „lerántsa a leplet Kuba venezuelai beavatkozásáról”.