Irak kiakadt Trump katonai tervein

Mint arról beszámoltunk, Donald Trump fenn akarja tartani az amerikai katonai jelenlétet Irakban, hogy Washington szemmel tudja tartani Iránt. „Hihetetlen és költséges katonai bázist építettünk ki Irakban, tökéletes helyen fekszik ahhoz, hogy inkább onnan figyeljük a zaklatott Közel-Kelet különböző részeit, semmint kivonuljunk” – fogalmazott az elnök.

Trump elmondta, hogy még erősítené is Amerika iraki katonai jelenlétét, éspedig azzal, hogy a Szíriából kivonandó amerikai csapatok egy részét is oda csoportosítaná – erről számol be legalábbis a német Spiegel Online. A lap úgy tudja: Barham Salih iraki elnök néhány órán belül elküldött válaszában elutasította az elképzelést, ráadásul azt írta, nem is tudnak semmi ilyen tervről.

Az amerikai katonák azért vannak Irakban, hogy a terroristák ellen harcoljanak – közölte Salih, hozzátéve: „ne terheljék túl Irakot a saját ügyeikkel.” Amerika nagyhatalom, de nem jó, ha másutt vívják meg politikai harcaikat. Irak alapvető érdeke az Iránnal való jó viszony fenntartása” – jelentette ki az iraki elnök.