Először kért elnézést az Egyesült Királyság a zsidó bevándorlás korlátozásáért

Történelmi lépést tett a múlttal való szembenézés felé Jeremy Hunt külügyminiszter, mikor az Egyesült Királyság hivatalos kormányképviselőjeként először ítélte el a szigetország második világháborús diszkriminatív politikáját.

Jeremy Hunt brit külügyminiszter egy brit Izrael-barát szervezet, a Conservative Friends of Israel előtt tartott előadást január 29-én, mikor a zsidók brit Palesztinába való bevándorlását korlátozó 1939-es brit rendelkezést, az úgynevezett „fehér papírt” „sötét pillanatnak” nevezte az ország történetében.
„Voltak sötét pillanatok, amikor rossz dolgokat tettünk. Ilyen volt az 1939-es »fehér papír«, amely korlátozta a brit Palesztinába kivándorolni szándékozó zsidóknak kiadható vízumok számát” — fogalmazott a brit külügyminiszter.

Mint ismert, a „fehér papír” néven elhíresült törvényt azért hozta Nagy-Britannia, hogy elejét vegye az arab zavargásoknak az uralma alá tartozó Palesztina területén, melyet félelmeik szerint a második világháború miatt megnövekedett zsidó bevándorlás idézett volna elő. A rendelkezés a beengedhető zsidók számát 75 000 főben határozta meg öt év alatt, s még ezt a számot is a helyi arab vezetők engedélyéhez kötötte. Összességében 51 000 zsidó vándorolhatott be legálisan Palesztinába 1939 és 1944 között.

Általános történészi vélekedés, hogy a zsidó bevándorlást korlátozó brit politika több százezer zsidó holokauszt elől való menekülését akadályozta.

Mint arra az izraeli sajtó rámutatott, Hunt nyilatkozata minden bizonnyal az első olyan angol kormánynyilatkozat, mely elítélte Nagy-Britannia második világháborús, zsidósággal kapcsolatos politikáját.

A konzervatív Hunt beszédében ezek mellett szilárdan kiállt Izrael önvédelemhez való joga mellett.

(Aruc Seva)